|
|
Eyalet Yasaları - 23.06.1456 İtibariyle Yürürlüktedir !! |
|
|
Yazar |
Mesaj |
Valandil
|
Konu: Eyalet Yasaları - 23.06.1456 İtibariyle Yürürlüktedir !! Ptsi Haz. 23, 2008 1:29 am |
|
|
Quote: | [KİTAP 1] Genel
[1.1] Trakya Eyaleti'nin kamusal alanlarında kullanılan tek resmi dil Türkçedir.
[1.2] Her vatandaş divana yasa teklifinde bulunma hakkına sahiptir. Yasa teklifi Trakya Danışma Meclisi'nde görüşülecektir. Gerekli prosedürler uygulandıktan sonra eğer divan bu yasa teklifini onaylamaya ve kanunlara eklemeye karar verirse, sözcü yeni kanunun tanındığını ve kanun tasarısını yapan kişinin ismini duyuracaktır.
[1.3] Osmanlı Padişahı tarafından ilan edilen kanunlar Trakya Eyaleti’nde de geçerlidir. İmparatorluk kanunları ile eyalet kanunlarının çeliştiği durumlarda imparatorluk kuralları uygulanır.
[1.4] Kanunlar, kanun çıkmadan önceki olaylar için uygulanamaz. |
Quote: | [KİTAP 2] Eyalet Divanı
Madde 1. Divan'ın Oluşumu
[1.1] Beylerbeyi - Trakya Beylerbeyi, Trakya Eyaleti'nin en yüksek otoritesidir. - Trakya Beylerbeyi, Osmanlı Padişahı'nın sadık bir kuludur ve onun buyurduğu kanunlara uygun kanunlar çıkarmak zorundadır. - Trakya Beylerbeyi, divan üyeleri arasından; oy çoğunluğuyla; 2 ay süreliğine seçilir. - Trakya Beylerbeyi'ne, seçilmiş onbir divan üyesi tarafından tavsiyeler verilir. - Trakya Beylerbeyi, kendi adına görev yapacak nazırların atamasını yapar veya onları görevden alabilir. - Trakya Beylerbeyi, yasaların onaylanmasından ve yüksek adaleti yerine getirmekle sorumludur.
[1.2] Ziraat Nazırı, hayvanların beslenmesiyle, madenlerin mali yönetimiyle ve eyaletin mali ödeneklerinden sorumludur. Ziraat Nazırı ayrıca Başçavuş'a Eyalet Ordusu için ödenek açabilir.
[1.3]Maden Mütevelli madenlerin yönetiminden ve günlük bakımından sorumludur. Eğer Maden Mütevelli bu görevlerini yerine getiremeyecek durumda olursa, Ziraat Nazırı ona destek olabilir veya Beylerbeyi madenlerin otomatik olarak bakımını yaptırabilir.
[1.4] Ticaret Nazırı, eyaletteki tüm ticari faaliyetlerden ve eyaletin mal envanterinden sorumludur. Eyalet panayırını ve eyaletin mal envanterini yönetir, ve kasabaların ihtiyaçlarını karşılamakla yükümlüdür.
[1.5] Başçavuş, eyalet ordusunun mali yöneticisidir. Ordu için gerekli olan silah ve mühimmatı alıp satabilir, ödeneklerle de ilgilenebilir. Kazaskere para sağlayan görevli Başçavuştur. Kazaskere anında para sağlayabilir veya verilen parayı geri çekebilir. Başçavuş, ayrıca Kazasker'in bütçesini de denetler.
[1.6] Kazasker, eyalet ordusunu yönetmekle sorumludur.
[1.7] Yeniçeri Ağası kasabaların savunulması için başases tutmakla sorumludur. Başases atamaları kişilerin doğrudan atanması yoluyla yapılır. Yeniçeri Ağası atanacakların özelliklerini ve sayılarını belirler. Yeniçeri Ağası başaseslere ödenecek miktarı belirler ve ödemeyi kendisi yapar. Bu ödemeler bir seferde ve Yeniçeri Ağası istediği zaman yapılır.
[1.8] Savcı, davaların açılmasından ve eyalet kanunlarına göre sürdürülmesinden sorumludur.
[1.9] Kadı, eyalet mahkemesinde adaletin tarafsız bir şekilde gerçekleştirilmesinden sorumludur. Adalet, mahkemenin kurulduğu dönemdeki kanunlara uygun olarak sağlanmalıdır.
[1.10] Sözcü, divanın duyurularını iletmekle sorumludur. Aynı zamanda, vatandaşların eyalet ve divanla ilgili sorularına açıklık getirebilmek için Trakya Eyaleti'nin tüm forumlarını görme hakkına sahiptir.
[1.11] Başelçi, elçiliğin yönetiminden, eyalet elçilerinden ve diğer eyaletler ve ülkeler ile ilişkilerden sorumludur, ve Beylerbeyi tarafından 2 ay süreliğine atanır. - Eğer önerilen kişi başelçi olarak onaylanırsa, divan tarafından yeni bir Başelçinin atamasının yapıldığı halka duyurulur. - Eğer önerilen kişi Başelçi olarak onaylanmazsa, Beylerbeyi yeni bir başelçi önerisinde bulunur. Bu önerilen kişi, Beylerbeyi'nin oyu hariç, en az 4 divan üyesinin oyunu almak zorundadır.
[1.12] Görevi olmayan divan üyeleri, Beylerbeyi tarafından başka görevlere atanabilir. Diğer görevler, Başelçi, Molla efendi veya Beylerbeyi’nin uygun göreceği başka bir görev olabilir.
Madde 2. İstifalar
[2.1] Ek olarak; [2.1] Beylerbeyi veya divan üyeleri kendi isteklerine göre istifa edebilirler. Şayet istifa öncesi özel durum sebebi belirtmeyen üyeler istifalarından sonra eyalet işlerinde aksamaya yol açılacak duruma sebep vereceklerinden dolayı 1 dahaki divan seçimlerine girememe cezası alacaklardır. Bu yasağa uymayanlar [5.5] Ağır Para Cezası [Ağır Dereceli Suç] ve [5.3] Ağır Hapis Cezası [Yüz Kızartıcı suç] göre yargılanacaklardır.
[2.2] Yeni bir Beylerbeyi, divan üyeleri arasından oy çoğunluğuna göre seçilir.
[2.3] İstifa eden bir divan üyesinin yerine, onun seçim listesinde ondan sonra bulunan kişi divana girer. Eğer istifa eden kişinin seçim listesinde ondan sonra hiç kimse yoksa, Beylerbeyi divana oylamalara katılmak üzere başka bir kişi önerir.
[2.4] Başelçi, kendi isteğine göre istifasını sunabilir. Bu durumda Beylerbeyi, yeni bir kişiyi Başelçi olarak divana önerir. Beylerbeyi hariç, en az 4 divan üyesinin oyunu alan aday Başelçi olarak atanır.
Madde 3. Güvensizlik Önergesi
[3.1] Beylerbeyi'ne Karşı Beylerbeyine karşı bir güvensizlik önergesi, en az 6 divan üyesinin oyu ile verilebilir.
Önergenin kabul edilebilmesi için Beylerbeyi hariç 11 divan üyesinin 8'inin onayı gerekir.
Beylerbeyi aşağıdaki durumlardan suçlu bulunursa görevinden alınabilir: - Eyalet'e ihanet - Divan'a ihanet (divan üyelerinin düzenlediği bir mahkemeden sonra) - Uzun süreli, ve sebebi belirtilmemiş şekilde devamsızlık durumunda (4 gün haber verilmezse) - Gücünü kendi çıkarı için kullanırsa - Trakya Eyalet'i kanunlarına uymazsa - Divanı dinlemezse, kendi başına kanunlar veya kararnameler çıkarırsa
[3.2] Divan Üyelerine Karşı
Bir divan üyesine karşı güvensizlik önergesi, en az 6 divan üyesinin oyu ile verilebilir.
Önergenin kabul edilebilmesi için, Beylerbeyi dahil, 12 divan üyesinin 8'inin onayı gerekir.
Bir divan üyesi aşağıdaki durumlardan suçlu bulunursa görevinden alınabilir: - Eyalet'e ihanet - Divan'a ihanet (divan üyelerinin düzenlediği bir mahkemeden sonra) - Uzun süreli, ve sebebi belirtilmemiş şekilde devamsızlık durumunda (4 gün haber verilmezse) - Gücünü kendi çıkarı için kullanırsa - Trakya Eyalet'i kanunlarına uymazsa - Görevini düzgün bir şekilde yerine getiremiyorsa
Madde 4. Çoklu Görev Divanda birden fazla göreve sahip olmak yasaktır.
Madde 5. Seçimler Trakya Eyaleti vatandaşları 2 aylığına bir eyalet divanı seçerler.
Madde 6. Divan'ın Yasama Yetkisi Eyalet'in birliği, Beylerbeyi'nden ve divandan daha önemlidir.
[6.1] Beylerbeyi veya bir divan üyesi kanun veya kararname önerisinde bulunabilir. Aynı zamanda, kanun ve kararnamelerde değişiklik, maddelerin kaldırılması veya eklenmesi gibi öneriler yapabilirler.
- Öneriler üzerine tartışmalar 3 gün ile sınırlıdır. - Öneriler üzerine yapılan tartışmalar tamamlandıktan sonra, öneri oylamaya açılır. - Oylama en fazla 2 gün sürer. Oylama ancak divan üyelerinin çoğunluğu oy verdikten ve ne oy verdiklerini belirttikten sonra geçerlilik kazanır. Çoğunluk, 9 oy yeni kanunu, kararnameyi veya maddeyi onaylar. - Bu kanunlar ve kararnameler, Trakya Kanunları'na eklenmeden önce, Trakya Danışma Meclisine 3 gün süreliğine tartışılmak üzere sunulur. Buradaki amaç meclisin kanun üzerindeki görüş ve değişiklik önerilerini dinlemektir. Daha sonra meclis kendi önerdiği değişikliklerini ve eklemelerini de içeren yasayı en fazla 2 gün süren bir oylamaya açar. Mecliste yapılan öneriler, değişiklikler ve oylama, kanun veya kararnamenin Trakya Eyalet kanunlarına eklenmeden önceki son oylamasından önce dikkate alınır. - Kanunlar ve kararnameler, Trakya vatandaşlarına Divan Sözcüsü tarafından duyurulmak zorundadır. - Kanunlar ve kararnameler, duyurulduktan ve Trakya forumunda Sözcülük Makamı'na ve Trakya Eyaleti Kanunları kısmına eklendikten 1 gün sonra geçerlilik kazanır.
[6.2] Beylerbeyi ve Divan Üyesi Devamsızlığı Eğer Beylerbeyi veya bir divan üyesi 4 gün boyunca divanda aktif olmazsa, divanın devamsız üyesi olurlar. Önerilerin kabulü için gereken en az oy sayısı aktif divan üyelerinin sayısını yansıtacak şekilde düşürülür. Eğer, divan salonuna geri dönerlerse, "devamsız divan üyeleri" kısmına geri döndüklerini belirtmeliler ve Beylerbeyinden oy hakkına tekrar sahip olduklarını belirten bir mesaj beklemeliler. Buna ek olarak, divan, devamsız üyenin, eğer sahipse, mevcut nazırlık görevine devam edip etmeyeceğine bir oylama ile karar vermeli ve Beylerbeyi bunu onaylamalıdır.
Bir süre devamsız kalacağını bilen divan üyesi, divan forumunda bunu belirtmeli ve iki oy seçeneğinden birini seçmeli. Kendi yerine oy verme hakkına sahip olacak bir divan üyesi belirtebilir veya bu hakkından tamamen vazgeçebilir. Ama her durumda yaptığı tercihi divan forumunda belirtmelidir. Bu yapılan tercih devamsızlığın başlayacağı ilk günden itibaren geçerli olur.
Divan forumunda bilgilendirme yapmayan tüm devamsız divan üyeleri, sözcünün haftalık raporunda bildirilecektir.
Eğer bir divan üyesi bir divan dönemi boyunca toplamda 10 gün devamsızlık yaptıysa, veya bir dönemde toplamda 3 kez oylama işlemine katılmazsa (kendi oyu veya yerine seçtiği birisinin aracılığıyla), divanın geri kalan üyeleri bu kişinin divandaki üyeliğinin durumu için oylama açarlar.
[6.3] Acil Durum Prosedürü Beylerbeyi veya onun yerine seçtiği birisi acil durum ilan edebilir. Beylerbeyi veya onun yerine seçtiği kişi uygun değilse, Kazasker; Kadı ve Ticaret Nazırı acil durum ilan etmelidir. Eğer bu üç kişi de uygun değilse, bir oylama açılmalı ve uygun divan üyelerinin yarısı acil durum ilan etmelidir.
Kim acil durumu ilan ederse etsin, neden acil durum ilan edildiğini anlatan bir yazıyı divan salonunda açıklamalıdır; ve vatandaşlara duyurmak için bir bildiri hazırlanmalıdır. Eyalet'in güvenliğinin gerektirdiği durumlarda veya madde 6.4'de belirtilen acil durumlarda, Beylerbeyi geçici acil durum kanun ve kararnameleri ilan edebilir. Bir gün sonra, divan bu acil durum kanun veya kararnameleri oylamak zorundadırlar. Eğer tüm divan üyeleri oylamaya katılmazsa, katılanların çoğunluğunun oyuna göre karar alınacaktır.
- Bu kanun veya kararnameler vatandaşlara duyurulmak zorundadır.
[6.4] Acil Durumlar Acil durum, eyaletin güvenliğini ekonomik(kıtlık), askeri(savaş), veya iç güvenlik(isyan) konularında tehdit eden veya tehdit edecek olan durumlardır.
Kıtlık durumunda, acil durum gerekli gıda vatandaşlara sağlanana kadar devam eder.
Savaş durumunda, acil durum düşman eylemleri sona erdirilene ve düşman birlikleri eyaleti terk edene kadar devam eder.
İç güvenlik durumunda, acil durum, etkilenen kasaba(lar)da eyaletin onayladığı bir kişi kasabanın belediye reisi olduktan 1 hafta sonrasına kadar devam eder.
Tüm acil durumlar vatandaşlara usulünce duyurulmalıdır.
Acil durumlarda alınan önlemler sadece acil durum süresince geçerlidir. Acil durumun sona erdiğini belirten duyurudan sonra acil durum tamamen sona erer.
[6.5] Sıkı Yönetim Kanunu Eğer divan uygun görürse, sıkıyönetim ilan edebilir. Buna göre: - Tüm sınırlar, müttefikler hariç, tüm giriş ve çıkışlara kapatılır. - Yollar silahlı birliklerce kapatılabilir. Bu durum forumda duyurulmalıdır ve sözcü tarafından oyun içi mesaj ile belediye reislerine iletilmelidir. - Beylerbeyi madde 6.4'de belirtilen yetkilere sahiptir. - Trakya Eyaleti'nde mülkü bulunmayanlar, kendilerini kazaskere tanıtmalıdırlar. - Trakya Eyalet'inde yaşayan ama eyalet dışında bir yerde bulunanlar derhal Trakya Eyaleti'ne geri dönmelidirler. Eğer dönemiyorlarsa kazaskeri neden dönemedikleri konusunda bilgilendirmelidirler. |
|
|
|
|
Valandil
|
Konu: Geri: Eyalet Yasaları - 23.06.1456 İtibariyle Yürürlüktedir !! Ptsi Haz. 23, 2008 1:29 am |
|
|
Quote: | [KİTAP 3] Kasaba
Madde 1. Kasaba ve Başkent
[1.1] Eyalet, sınırları içerisindeki tüm kasabalarda, başkentte ve diğer tüm alanlarda egemenliğe sahiptir. - Kasabalar, eyaletteki vatandaşların istediklerinde yaşayabilecekleri yerleşim alanlarıdır. - Başkent, eyalet yönetiminin merkezi, eyaletteki vatandaşların yaşayabilecekleri bir yerleşim alanı, ve Beylerbeyi'nin kalesinin bulunduğu yerdir.
Madde 2. Seçimler
[2.1] Kasabaların yönetimi görevi Beylerbeyi tarafından belediye reislerine verilmiştir.
[2.2] Belediye reisleri, yaşadıkları kasabanın sakinleri tarafından 1 aylık süre için seçilir.
Madde 3. Trakya Kasaba Konseyi Kanunu
[3.1] Tanım ve Üyelik Kasaba konseyi belediye reisi ve onun atadığı en az 5 ve en fazla 10 danışmandan oluşan bir kasaba yönetim birimidir. Eğer belediye reisi kasaba konseyi için danışmanlar seçmezse, kasaba düzenlemelerindeki oy hakkını kaybeder ve Trakya Divanı o kasaba tarafından önerilen tüm kasaba düzenlemelerinde son karar organı olacaktır. Kasaba konseyi vatandaşların refah içerisinde yaşamasından, kasaba düzenlemelerinin yapılmasından ve kasaba forumunda "role play" etkinlikleri yapılmasından sorumludur.
Kasaba konseyi, o kasabada yaşayan, mümkün olduğunca fazla aktif vatandaşları içerebilir; ama sadece 5 üye, belediye reisi dahil, Trakya Danışma Meclisi'ne giriş hakkına sahiptir. (Kitap 5, Bölüm 2)
[3.2] Atama ve İstifa - Sadece meşru yollardan seçilmiş bir belediye reisi kasaba konseyine atama yapabilir veya bir kasaba konsey üyesini görevden alabilir. - Belediye reisi tarafından kasaba konsey üyeliği önerilen bir kişi bu teklifi reddedebilir. - Bir kasaba konseyi üyesi istediği vakit istifa edebilir. - Kasaba konseyi üyelerinin ismi, belediye reisi tarafından belediye duyurularında ve kasaba forumundaki belediye duyurularında belirtilmelidir. Her hangi bir değişiklik olduğunda, en kısa sürede bu iki yerde birden gerekli değişiklikler duyurulmalıdır.
[3.3] Trakya Kasaba Düzenlemeleri Trakya kasabalarının yerel düzenlemeler yapabilmesini sağlamak amacıyla, Trakya Eyaleti Divan aşağıdaki kanunu sağlamıştır:
1. Kasabanın her üyesi, her hangi bir kasaba konseyi üyesine düzenleme önerisinde bulunabilir.
2. Teklif edilen düzenleme kasaba konseyi forumunda görüşülmek zorundadır.
3. Teklif edilen düzenleme kesinlikle Trakya Eyaleti Kanunları ile çelişmemelidir, kasabanın eyaletten ayrılmasını önermemelidir. Eğer böyle bir çelişme olursa, kasabanın yaptığı düzenleme kanunen geçersizdir.
4. Kasaba konseyi yapılan düzenlemenin içeriğini ve yapılan oylamanın sonucunu divan'a bildirmek zorundadır. Oylama işlemleri prosedürünün ayrıntıları mevcut belediye reisi ve kasaba konseyi tarafından belirlenir.
5. Düzenlemenin uygulamaya geçmesinden önce, belediye reisi düzenlemenin kanunlarla çelişip çelişmediğini öğrenmek için Divan'a başvuru yapmak zorundadır. Divan, başvuru yapıldıktan sonraki 3 gün içerisinde bu düzenlemenin kanunlara uygun olup olmadığını belirtmelidir. Eğer uygunsa, Divan Sözcüsü belediye reisine düzenlemenin kanunlara uygun olduğunu bildirmelidir. Eğer 3 gün sonunda divan her hangi bir açıklama bulunmazsa, belediye reisi düzenlemeyi tekrar divana göndermelidir. Tekrar başvuru yapıldıktan sonra, Divan cevap vermek için 24 saate sahiptir, aksi takdirde düzenleme otomatik olarak kabul edilmiş sayılır ve uygulanabilir.
6. Eğer düzenleme kanunlar ile çelişiyorsa, divan sözcüsü hangi kanun ile çelişme olduğunu belediye reisine bildirir. Böylece, belediye reisi, kasaba konseyi üyeleri ve kasaba sakinleri tekrar düzenlemeyi görüşür ve kanunlara uygun hale getirmeye çalışırlar.
7. Düzenlemenin kanunlara uygunluğu onaylandıktan sonra, belediye reisi, düzenlemeyi belediye duyurularında ve kasaba forumunda kasaba düzenlemeleri için açılmış bir bölümde duyurmak zorundadır.
8. Yeni düzenleme, yukarda belirtilen şekilde duyurulduktan 48 saat sonra yürürlüğe girer.
9. Belediye reisi ve kasaba konseyi mevcut bir kasaba düzenlemesini iptal edebilirler. Bu kanunda belirtilen sürecin aynısı, bir kasaba düzenlemesinin iptali için de uygulanmak zorundadır.
Madde 4. Eyalet Kanunları'nın Uygulanması Belediye reisi, kasaba konseyinin de yardımı ile, eyalet kanunlarının kasabada uygulanıp uygulanmadığından sorumludur. Bu sorumluluk, gerekli kişilere yazılı uyarı yolu ile kanunların çiğnendiğini iletmeyi içerir. Eğer bu işe yaramazsa, eyalet savcısına işlenen suç bildirilerek, tanık olunan olay ve/veya kanıtlar sunulur. Bu kanunun uygulanmasında sürekli ihmalkârlık yapılması durumu ihanet olarak kabul edilir ve belediye reisine uygun bir şekilde ceza verilmesini gerektirir.
Madde 5. Yargılama Belediye reisi kasaba düzenlemelerinin ihlal edildiği durumlarda dava açabilirler. Açılacak dava belediye'nin kendi dava açma aracı kullanılarak açılmalıdır. Daha derin araştırma gerektiren durumlarda, belediye reisi gerekli delilleri ve ilgili kasaba düzenlemesini savcıya sunarak, dava açılmasını talep etmelidir.
Madde 6. Yönetim - Belediye reisi, kasabanın yönetiminden, ve kasabanın ekonomik, sosyal ve ticari gelişiminden sorumludur. - Belediye reisi, belediye adına, kasaba pazarından istediği kadar malı satın alıp; bunları tekrar kasaba pazarında, eyalet panayırında, veya anlaşmalı bir tüccara kasaba ekonomisinin gelişimi için uygun bir kar oranı ekleyerek satışa sunabilir. - Kasaba yöneticisi olarak belediye reisi, spekülasyon veya ekonomik manipülasyondan suçlu bulunamaz. Kendi çıkarını veya yakınlarının çıkarını gözeten bir belediye reisi eyalet kanunlarına göre cezalandırılır. (Kitap 7, Madde 6.1)
Madde 7. İstifa
Belediye reisi kendi isteğine göre görevinden istifa edebilir; ama istifa etmeden önce, yerine başka birisinin geçmesi için gerekli zamanın düzenlenmesi amacıyla, Beylerbeyi'ni bilgilendirmek zorundadır. Beylerbeyi, meşru isyan yöntemi ile yönetimin el değiştirmesini, mümkün olduğunca gizli bir şekilde örgütlemelidir. |
Quote: | [Kitap 4] Trakya Danışma Meclisi
Madde 1. Oturum Trakya Danışma Meclisi’nde sınırlı sayıda “koltuk” bulunmaktadır. Koltuktan kasıt mecliste yer alma durumudur. Oturum aşağıda belirtildiği gibi oluşturulur:
[1.1] Temsil Oranı Trakya Eyaleti’nde her kasaba en fazla 6 kişi ile temsil edilebilir.
Belediye reisleri meclisin üyesi olarak tanınırlar, böylece kasabalarını temsil ederler.
Belediye reisi tarafından belirlenen en fazla 3 kasaba konseyi üyesi kasabalarını temsil etmek amacıyla meclise katılabilir.
Her kasabadan en fazla 2 kişi, kasabalarını temsil etmek amacıyla meclise katılmak istediklerini belirtebilirler.
Her kasabadan böylelikle en fazla 6 kişi meclise girmeye hak kazanırlar ve meclisin en fazla toplam üye sayısı ( Kasaba sayısı x 6 ) olarak belirlenir(divan üyeleri ve diğer resmi görevliler hariç). Her belediye ve divan seçiminden sonra meclisin üye listesinde değişiklikler yapılır.
[1.2] Meclis Oturum Prosedürü Her belediye seçimi sonrasında, Divan sözcüsü yeni seçilen belediye reisinden mecliste kasabalarını temsil etmek amacıyla en fazla 3 konsey üyesinin ismini ve en fazla 2 konsey üyesi olmayan kasabalının ismini belirtmesini talep eder.
Belediye reisi en fazla 3 günlük süre içerisinde meclise göndermek istediği kasabalıları belirtmek zorundadır.
Eğer belediye reisi 3 günlük süre zarfında sözcüye, özel mesaj veya forum yoluyla, bu isimleri belirtmezse, 3 kişilik üye gönderme hakkını kaybeder. Bu durumda Divan ve meclis bu kasabadan, kasaba konseyi ve belediye reisi dışında, 2 aktif kişi seçer.
Kasabalar kendilerine tanınan 6 kişilik yerin hepsini doldurmak zorunda değildir.
Her divan ve belediye seçiminden sonra meclis üye listesi tekrardan hazırlanır. Görevleri sona eren divan üyeleri, belediye reisleri, kasaba konseyi üyeleri, dini görevliler, medrese molla efendisi ve başelçi meclisteki üyelikleri sona erer.
[1.3] Meclis Oturumunun Yapısı Trakya Danışma Meclisi’nin üye listesi aşağıdaki gibi oluşturulur:
-(Kasaba SayısıX6) kasaba temsilcisi ( belediye başkanları, her kasaba konseyinden 3 kişi, her kasabadan 2 aktif birey) -12 divan üyesi -1 başelçi -1 meclis sözcüsü -1 medrese molla efendisi
[1.4] Meclisin Görevleri -Meclis üyelerinin aktif katılımını sağlamak ve yenilenen seçimlere göre meclis üye listesini tekrar oluşturmak, Meclis Sözcüsü öncülüğünde tüm meclisin görevidir. -Halkın taleplerini ve önerilerini dinlemek, değerlendirmek ve gerekli görülürse divana sevk etmek. -Trakya Eyaleti'nin her alanda gelişimine destek sağlamak için projeler geliştirmek ve bunları divanla paylaşmak. -Yasalarda karşılaşılan çelişkileri ve uygulamaları Divanla paylaşmak ve çözüm önerileri sunmak.
[1.5] Oylama ve Önerilerin Kabulü Meclise sunulan bir kanun önerisinin divana gönderilebilmesi için, bu öneriye verilen oyların yarısının bu öneriye onay vermesi gerekmektedir.
[1.6] Dini Görevliler Dini görevliler, istedikleri takdirde meclise üye olabilirler ve tartışmalara katılabilirler; ancak oy verme hakları yoktur.
Madde 2. Trakya Danışma Meclisi Sözcüsü -Meclis sözcüsü meclis forumunun moderatörüdür. Divan üyeleri, belediye reisleri ve meclis üyeleri tarafından önerilen kişilerin meclise alınmasından sorumludur. -Meclis sözcüsü yoğun olduğu zamanlarda kendine yardımcı atayabilir. Atadığı kişileri ve bu kişilerin görevlerini meclise ve divana belirtmek zorundadır. -Meclis düzenini sağlamak, ilgisiz konuşmaların önüne geçmek veya ahlaka aykırı konuşmaları engellemek için meclis sözcüsü, sebep belirtmek şartı ile, kimi meclis üyelerini meclisten çıkartabilir.
[2.1] Meclis Sözcüsünün Seçilmesi Meclis sözcüsü meclis üyeleri arasında seçilir. Meclis sözcüsü görevini bırakmak istediğinde bunu meclis forumunda belirtir ve kimlerin bu görev için aday olmak istediğini belirtir. Tüm adaylar belli olduktan sonra bir oylama başlatılır. Oylama 3 gün sürer ve en çok oyu alan aday meclis sözcüsü olmaya hak kazanır. Seçimde beraberlik durumu oluşursa, berabere kalan adaylar arasında 2 gün süreliğine tekrar bir oylama başlatılır. |
|
|
|
|
Valandil
|
Konu: Geri: Eyalet Yasaları - 23.06.1456 İtibariyle Yürürlüktedir !! Ptsi Haz. 23, 2008 1:29 am |
|
|
Quote: | [KİTAP 5] KİŞİ HAKLARI
Trakya Eyaleti kanunlarında belirtilen kişi hakları, seviye farkı yapılmaksızın her Trakya vatandaşı için eşit derecede geçerlidir.
Madde 1. Savunma Avukatı Tutma Hakkı Trakya Eyaleti’nde, aleyhinde dava açılan her kişi, savunmasına yardımcı olmak amacıyla avukat tutabilir. Savunma avukatı delilleri görme hakkına sahiptir; hafifletici sebepler, ifadeler ve şahitler sunabilir; iddianamedeki suça ilişkin yasaların maddelerini tartışabilir.
Madde 2. Adil Yargılanma Hakkı Hiç bir vatandaşa adil bir yargılama olmaksızın ceza verilemez.
Madde 3. Konuşma ve Düşünce Özgürlüğü Her vatandaş siyasi etkinliklere katılma, fikir beyan etme, ve konuşma hakkına sahiptir. Fakat, bu haklar Oyun Kuralları, Forum Kuralları ve Trakya Eyaleti Kanunları ile sınırlıdır.
Madde 4. Korunma ve Adalet İsteme Hakkı [4.1] Her vatandaş, gerekli gördüğünde, Eyalet’in kendisini korumasını talep edebilir. [4.2] Her vatandaş, Eyalet Kanunlarında belirtilen bir suça maruz kaldığında adli soruşturma talep etme hakkına sahiptir. [4.3] Hiç bir vatandaş, daha önce yargılandığı ve/veya ceza aldığı bir davadan ikinci bir kez daha yargılanamaz, ceza alamaz.
Madde 5. Çalışma ve Mülk Edinme Hakkı [5.1] Trakya Eyaleti’nde yaşayan veya seyahat halinde bulunan herkes Eyalet sınırları içerisinde çalışma hakkına sahiptir. [5.2] Her vatandaş, Trakya Eyaleti içerisinde mülk sahibi olma hakkına sahiptir. |
Quote: | [KİTAP 6] Adalet ve Ceza
Madde 1. Şartlar Kadı tarafından suçlu bulunan her kişiye bir ceza verilir. Bu ceza işlenen suça göre değişir.
Madde 2. Suç Ortaklığı Her hangi bir suçun işlenmesine yardımcı olan kişi, suçu işleyen kişi ile beraber cezalandırılacaktır. Kadı, suç ortaklığı yaptığı ispatlanan kişiye, uygun gördüğü “yaratıcı para cezası” (işlenen suça göre ceza) verecektir.
Madde 3. Aynı Suçun Tekrarı Aynı suçu ikinci bir kez daha işlendiği ispatlanan kişinin ceza derecesi Madde 5’te belirtilen bir üst seviyeye çıkartılır. “Hafif dereceli suçun” tekrarı durumunda suç “Orta dereceli suç” olarak tanımlanır. “Orta dereceli suçun” tekrarı durumunda suç “Ağır dereceli suç” olarak tanımlanır. “Ağır dereceli suçun” tekrarı durumunda suç “Yüz kızartıcı suç” olarak tanımlanır. Yüz kızartıcı suçun tekrarında ceza derecesi yükseltilmez.
Aynı suçun tekrarı durumunda verilen cezalar, arttırılmış olan suç derecelerine göre, kadının uygun gördüğü şekilde verilir. Eğer ikinci defa aynı suçtan ceza alan birisi, aynı suçu işlemeye devam ederse daha önceden arttırılmış olan ceza derecesi arttırılmaz.
Madde 4. Çifte Dava Hiç bir vatandaş, daha önce yargılandığı ve/veya ceza aldığı bir davadan ikinci bir kez daha yargılanamaz, ceza alamaz.
Madde 5. Cezalar Aşağıda Trakya Eyaleti Kanunlarını ihlal ettikleri ispatlanan kişiler için verilen ceza çeşitleri belirtilmektedir. Bu kanun maddesinde belirtilen cezalar dışında hiç bir ceza hükmü verilemez. Cezalar işlenen suçun şiddetine göre 4 dereceye ayrılmışlardır. Bu dereceler şunlardır: “Hafif derece”, “Orta derece”, “Ağır derece”, ve “Yüz kızartıcı”.
[5.1] İdam [Yüz kızartıcı suç] Kişi idam edilir.
[5.2] Silinme [Yüz kızartıcı suç] Kişinin oyun hesabı silinir, bu sadece oyun yöneticileri veya kimi durumlarda kadı tarafından yapılabilir.
[5.3] Ağır Hapis Cezası [Yüz Kızartıcı suç] Kişi, seviyesine göre belirlenen bir süre kadar Eyalet zindanında hapsedilir. Kişinin mahkûm edileceği en fazla hapis süresi aşağıda belirtilmiştir: Seviye 0: En fazla 3 gün Seviye 1: En fazla 3 gün Seviye 2: En fazla 6 gün Seviye 3+: En fazla 10 gün
[5.4] Hapis Cezası [Ağır ve Orta Dereceli Suçlar] Kişi, seviyesine göre belirlenen bir süre kadar Eyalet zindanında hapsedilir. Kişinin mahkûm edileceği en fazla hapis süresi aşağıda belirtilmiştir: Seviye 0: En fazla 1 gün Seviye 1: En fazla 2 gün Seviye 2: En fazla 4 gün Seviye 3+: En fazla 7 gün
[5.5] Ağır Para Cezası [Ağır Dereceli Suç] Kişi aşağıda belirtilen şekilde para cezası ödemeye mecburdur: ------------Eyalet'e-------Padişaha Seviye 0: YOK-----------45 Akçe Seviye 1: 100 Akçe-------150 Akçe Seviye 2: 150 Akçe-------225 Akçe Seviye 3+: 300 Akçe-----450 Akçe
Ayrıntılar için [Madde 6]'ya bakınız.
[5.6] Hafif Para Cezası [Orta Dereceli Suç] Kişi aşağıda belirtilen şekilde para cezası ödemeye mecburdur: ------------Eyalet'e-------Padişaha Seviye 0: YOK-----------10 Akçe Seviye 1: 50 Akçe-------75 Akçe Seviye 2: 100 Akçe------150 Akçe Seviye 3+: 150 Akçe----225 Akçe
Ayrıntılar için [Madde 6]'ya bakınız.
[5.7] Bedel Cezası [Her Derece Suçlar] Bedel cezası, verilen maddi zararın karşılanması amacıyla uygulanan para cezalarıdır. Bu ceza türü için de Eyalet'e ödenmesi gereken para cezası ödenmediğinde, tekrar dava açılarak ceza olarak ödenmesi gereken para cezası Padişah'a ödenmesi gereken para cezasına çevrilir ve otomatik olarak alınır.
Hesaplanan para cezası yuvarlanarak 50'nin katları haline getirilir ve bu miktar para cezası olarak verilir. Böylece eyalete ödenmesi gerekilen para cezaları daha kolay bir şekilde geçekleştirilir. Örneğin: 37 akçe olarak hesaplanan bir bedel cezası yuvarlanarak 50 akçe para cezası olarak verilir. Aynı şekilde, 76 akçe olarak belirlenen bir bedel cezası yuvarlanarak 100 akçe para cezası olarak verilir.
Ödemelerin yapılışı için lütfen madde 6'ya bakınız.
[5.8] Meyhanenin Kapatılması [Orta Dereceli Suç] Kişinin meyhanesi kapatılır.
[5.9] Yazılı Uyarı [Hafif Dereceli Suç] Kişiye, belediye reisi, bir kasaba konseyi üyesi veya Kadı tarafından yaptığı şeyin kanunlara aykırı olduğunu ve bir daha böyle bir şey yapmamasını belirten bir mesaj gönderilir. Bu mesaj kibar fakat sert bir dille yazılmalı ve ihlal edilen kanunun veya düzenlemenin açıklamasını da içermelidir.
Madde 6. Para Cezalarının Ödenmesi Eyalet'e ödenmesi gereken para cezaları Eyalet Panayırı aracılığıyla yapılır. Eyalet Panayırından alınan bir mal için 50 akçelik bir vergi ödemesi vardır, bu 50 akçe verilen para cezası olarak kabul edilir. Suçlu kişi, ödenmesi gereken para cezasına göre eyalet panayırına bırakılmış olan mallardan, her seferinde sadece 1 tane satın alarak ödemesi gereken para cezasını tamamlar. Kişi para cezasını ödemek amaçlı kullanılan malı kasaba pazarında tekrar satabilir. Padişah'a ödenmesi gereken para cezası doğrudan kişinin hesabından kesilir (Oyun bunu otomatik olarak gerçekleştirir). |
|
|
|
|
Valandil
|
Konu: Geri: Eyalet Yasaları - 23.06.1456 İtibariyle Yürürlüktedir !! Ptsi Haz. 23, 2008 1:31 am |
|
|
Quote: | [KİTAP 7] SUÇLAR
Madde 1. İç Karışıklık
[1.1] Ödenek Sahibi Düzenlemeleri
[1.1.1] Tanımlar:
Ödenek Sahibi: Divan veya belediye tarafından güvenilerek ödenek verilen kişi. Meşru Belediye Reisi: Kasabası tarafından seçimle veya resmi bir isyanla başa geçen belediye reisi. Gayri meşru Belediye Reisi: Resmi olmayan bir isyanla başa geçen belediye reisi. Ödenek sahibinin sorumsuz davranışı: Ödeneği veren kurumun ödenek aracılığıyla veya diğer iletişim araçlarıyla onayladığı ticaretler ve fiyatlardan farklı bir ticaret yapmak. Hangi fiyatlardan alım ve satım yapılacağı ödeneğin talimatlar kısmında belirtilir. Gayri meşru belediye reisinin verdiği ödenek talimatları resmi olarak geçerli değildir.
[1.1.2] Düzenlemeler
[1.1.2.a] Ödenek sahipleri dikkatle seçilmelidirler. Bu kişiler divanın veya kasabanın güvendiği insanlar olmalıdır. Ödenek sahipleri sorumlu davranmalılar ve sadece kasabalarının veya eyaletin çıkarını gözetmeliler.
[1.1.2.b]Ödenek sahiplerinin sorumsuz davranışı, ödeneği veren belediye reisini veya divan görevlisinin de doğrudan sorumlu tutulmasına sebep değildir. Ama ödenek içeriğinin sözleşmeye uygun olmadığı durumlarda eğer ödenek verilen kişide şüphe uyandıracak bir özellik varsa divan görevlisi ya da belediye reisi "görevi kötüye kullanmaktan" yargılanabilir.
[1.1.2.c] Sadece meşru belediye reisleri ve divan görevlileri ödenek verebilir veya ödeneğin iptalini isteyebilir.
[1.1.2.d] Gayri meşru belediye reisinin, divan görevlilerinin veya meşru belediye reislerinin verdiği ödenekler üzerinde hiçbir yetkisi yoktur.
[1.1.2.e] Talep edildiğinde ödenek iptal edilmelidir. Talep geldikten sonra ödenek sahibi ilk online olduğu anda ödeneği iptal etmesi gereklidir. Bazı durumlarda bu değişebilir. Bu durumlar şunlardır:
[1] Ödenek sahibi ve divan görevlisi veya belediye reisi iletişime geçerler ve bir antlaşma yaparak ödeneğin iptal süresini uzatabilirler. [2] Ödenek sahibi kasaba veya eyalet dışındaysa. Bu durumda, ödenek sahibi ödeneği veren resmi görevli ile iletişime geçip durumunu bildirir ve en uygun zamanda ödeneğin iptal edilmesi gereken yere gelir. Ödeneğin iptal edilmesi gereken yere gelindiğinde, ödenek 24 saat içerisinde iptal edilmelidir. [3] Ödenek sahibi aktif değilse. Eğer ödenek sahibi iptal talebinin kendisine ulaşmadığını ispatlayabilirse (oyuna bağlanmama gibi), ödenek iptal edilmek zorundadır veya ([1.1.2.e], [1]) veya ([1.1.2.e], [2])’de belirtildiği şekilde ödeneğin iptali zamanı üzerine uzlaşılmalıdır. (Oyuna son giriş zamanından kontrol edilecektir) [4] İptal talebi gayri meşru belediye reisi tarafından yapılırsa.
[1.1.3] Ödeneğin içerisindeki talimatlar bağlayıcıdır ve resmi belge olarak kabul edilir, gayri meşru belediye reislerince verilen ödenekler bu kuralın istisnasıdır.
[1.1.4] Meşru belediye reisi, gayri meşru belediye reisi tarafından verilen ödenekler üzerinde resmi düzenleme yapma hakkı vardır.
[1.1.5] Bütün ödenek sahipleri, ödeneği aldıkları kasabanın belediye reisinin veya ödeneği aldıkları divan üyelerinin isteklerine göre hareket etmek zorundadırlar. Bu ödeneğin içerisindeki talimatlara göre veya ödenek verildikten sonra iletilen talimatlara göre olur. Meşru belediye reisi veya divan üyesinin ilettiği istek, her zaman ödenekte yazan talimatlara göre önceliklidir.
[1.1.6] Kasabanın belediye reisinin değiştiği durumlarda, meşru belediye reisi daha önceki belediye reislerinin verdiği tüm ödenekler üzerinde resmi yetkiye sahip olur. Eski belediye reislerinin verdikleri ödenekler üzerinde hiçbir resmi yetkileri yoktur. Gayri meşru bir belediye reisinin başa geçmesi durumunda, ödenek sahipleri ödeneklerinde daha önceden belirtilmiş talimatlara uymakla yükümlülerdir. Gayri meşru belediye reisinin ilettiği talimatlar geçersizdir. Divan üyelerinin değişmesi durumunda, yeni sorumlu divan üyesi daha önceki divan üyeleri tarafından verilmiş olan tüm ödenekler üzerinde resmi yetkiye sahiptir.
[1.1.7] Eyalet divanının veya meşru belediye reisinin verdiği ödeneği kullanan ödenek sahibi, ödenekteki malları ve parayı kullanırken dolandırıcılıktan suçlu bulunamaz.
[1.1.8] Gayri meşru belediye reisinin verdiği ödeneği kullanmak suçtur. Gayri meşru belediye reisi tarafından ödenek verilmiş kimse, derhal divanı bu konuda bilgilendirmeli ve divanın onayı olmadan kesinlikle bu ödeneği kullanmamalıdır. Bu kuralın ihlali ödenek sahibinin sorumsuz davranışı olarak kabul edilir.
[1.1.9] Ödenek sahibinin sorumsuz davranışı Trakya Eyalet Kanunları’na göre "Orta Dereceli Suç" [Kitap 6, Madde 5] olarak kabul edilir. Bu suç, "Hapis Cezası" [Kitap 6, Madde 5.4] ve ödenek kullanılırken kasabaya veya eyalete verilen zararın oranına göre belirlenen bir "Bedel Cezası" ile cezalandırılır [Kitap 6, Madde 5.7]. Verilen zararın hesaplanmasında ödeneğin verildiği kasabada veya eyaletteki genel fiyatlar üzerinden, ödeneğin niteliklerine bakılır.
[1.2] Meyhaneler Kanunu
[1.2.1] Meyhane sahipleri diledikleri yemeği, müşteriyi yanıltmamak şartıyla, hazırlayabilirler. Meyhane isimleri, Türkçe ya da Osmanlı Türkçesi olmalıdır. Meyhane sahipleri boş menüden ücret alamazlar. Meyhane sahipleri tanıtımını yaptıkları yemek ile yemeğin içeriğini farklı tutamazlar. (Balık deniyorsa balık, et deniyorsa et konulmalıdır gibi) Meyhane sahipleri oyun mekanizmasının işe yaramasına izin vermediği bir yemek menüsü sunmazlar. Meyhane menüsünde en fazla 3 özellik verebilen bir yemek sunulabilir, 1 özellik veren yiyecek ilk sıraya 2 özellik veren yiyecek ikinci sıraya konularak bu tür bir yemek hazırlanabilir. Bu menüye daha fazla gıda eklense de müşterinin özelliklerini arttırmayacağından, müşteri yanıltılmış olarak kabul edilir. Meyhane sahipleri, menülerini hazırlarken tavan fiyatlara uymak zorundadırlar. Tanıtımını yaptığı yemeklerin içeriğini koymayan meyhane sahipleri gereli içerikleri koymaları veya bunu yapamıyorlarsa bu yemeği menüden kaldırmaları konusunda bir uyar alırlar. Bu değişikliğin yapıldığına dair deliler ilgili belediye reisine veya savcıya gönderilmelidir. Aksi takdirde meyhane sahibi hakkında Dolandırıcılık suçundan dava açılacaktır.
[1.1.2] Bu kanunu çiğneyenler Trakya Eyalet Kanunları’na göre “Hafif Dereceli Suç” [Kitap 6, Madde 5] kapsamına girerler. Bu kanunun ihlali durumunda suçlu, "Hafif Para Cezası" [Kitap 6, Madde 5.6] ve/veya müşterilere verilen zarara göre belirlenen bir "Bedel Cezası" ile cezalandırılır. [Kitap 6, Madde 5.7].
[1.3] Haydutluk
[1.3.1] Trakya Eyaleti’ne veya Trakya Eyalet Divanı’nın yönetimine bağlı olan bir yol üzerinde her hangi bir yolcunun para ve/veya mallarını alan kişi, grup veya ordu iç karışıklık ile cezalandırılacaktır. Haydutluk “Orta Dereceli Suç” [Kitap 6, Madde 5] kapsamına girer. Bu suç, soygun yapılırken verilen zarara göre belirlenen bir "Bedel Cezası" [Kitap 6, Madde 5.7], ve/veya "Hafif Para Cezası" [Kitap 6, Madde 5.6]; ve “Hapis Cezası” [Kitap 6, Madde 5.4] ile cezalandırılır.
[1.3.2] Eğer saldırıya uğrayan kişi öldürülürse, suçun derecesi "Ağır dereceli suça" [Kitap 6, Madde 5] dönüşür, ve cezası ise kadının belirlediği bir "Bedel Cezası" [Kitap 6, Madde 5.7] ve "Ağır Hapis Cezası" [Kitap 6, Madde 5.4] şeklinde olur.
[1.4] Başarısız Soygun Girişimi
[1.4.1] Her hangi bir kişi, grup, ya da ordu Trakya Eyaleti yollarında veya Trakya Eyaletini başka eyaletlere bağlayan yollarda seyahat eden bir kişinin parasını ve/veya mallarını zorla almaya çalışır, ama bunu başaramazsa iç karışıklık çıkarmaktan suçlu bulunur. Başarısız soygun girişimi "orta dereceli suç" [Kitap 6, Madde 5] kapsamına girer ve "Hafif Para Cezası" [Kitap 6, Madde 5.6] ile cezalandırılır.
[1.4.2] Eğer saldırıya uğrayan kişi öldürülürse, suçun derecesi "Ağır dereceli suça" [Kitap 6, Madde 5] dönüşür, ve cezası ise kadının belirlediği bir "Bedel Cezası" [Kitap 6, Madde 5.7] ve "Hapis cezası" [Kitap 6, Madde 5.4] şeklinde olur.
[1.5] Hakaret
[1.5.1] Trakya Eyaleti'nde her hangi bir kamusal alanda ahlaka aykırı bir dil kullanması yasaktır. Savcı bu kuralı ihlal eden kişilerin ismini oyun yöneticilerine bildirilecektir ve hesaplarının silinmesi talep edilecektir.
[1.5.2] Eğer savcı ahlaka aykırı olarak kullanılan dilin ağır hakarete girmediğine kanaat getirirse, kişinin eylemi "Orta Dereceli Suç" kapsamında kabul edilir ve cezası "Hafif Para Cezası" [Kitap 6, Madde 5.6] ve "Hapis Cezası" [Kitap 6, Madde 5.4] olarak belirlenir.
Madde 2. Kölecilik
Kölecilik başka bir kişiyi asgari ücretin altında çalışmak üzere işe almak anlamına gelir. Trakya Eyaleti'nde uygulanan geçerli asgari ücret 16 akçedir. Divandan çıkacak karara göre bu fiyat değiştirilebilir.
Başkalarına yardım amacıyla asgari ücretin altında çalışma, belediye reisinin izni ile gerçekleştirilebilir. Kadı, belediye reisi tarafından onaylanmış yazılı izne bakarak iki kişi arasında yapılan antlaşmayı tanıyabilir.
Tüm belediye reisleri asgari ücreti belediye binasındaki duyurularda belirtmelidirler. Belediye reisleri, asgari ücretteki her hangi bir değişimi, eğer yeterli iletişim puanları varsa, kasabalılara toplu mesaj ile bildirmek zorundadır.
Kölecilik "Hafif Dereceli Suç" kapsamına girer ve cezası çalıştırılan kişiye eksik verilen kısmın para cezası olarak ödenmesi şeklindedir.
Eğer bir belediye reisi, eyaletin asgari ücretinin altında bir ücret ile ases tutarsa kölecilikten yargılanır. Bu suçun cezası asgari ücret ve aseslere ödenen düşük ücret arasındaki farkın, tutulan ases sayısı ile çarpılarak belirlendiği bir para cezasıdır.
Madde 3. Dolandırıcılık
[3.1] Tekelcilik yapmak Tekelcilik, pazarda duran bir malı satın almak ve alış fiyatından daha pahalıya aynı pazarda satmaktır. Bu "orta dereceli suç" [Kitap 6, Madde 5] kapsamına girmektedir ve cezası satılan malların bedelini karşılamak üzere belirlenen bir "Bedel Cezası" [Kitap 6, Madde 5.7] ve "Hapis Cezası" [Kitap 6, Madde 5.4] olarak belirlenir.
[3.2]Tavan Fiyatlar Divan veya belediye reisleri belirli ürünler için tavan fiyat belirleyebilirler. Belediye reisleri tavan fiyat koyabilmek için ticaret nazırının ve kasaba konseyinin onayını almak zorundadır. Belediye reisleri belirledikleri tavan fiyatlarını belediye duyurularında ve kasaba forumlarında açık ve anlaşılır bir şekilde belirtmelidirler. Ancak tavan fiyatı geçen mallar, satıldığı vakit bu kural çiğnenmiş olarak kabul edilir.
Tavan fiyatı çiğnemek "Hafif Dereceli Suç" [Kitap 6, Madde 5] kapsamına girer ve cezası tavan fiyat ile satılan fiyat arasındaki farkın satılan malların miktarı ile çarpılarak belirlendiği bir "Bedel Cezası" [Kitap 6, Madde 5.7], ve "Yazılı Uyarı" [Kitap 6, Madde 5.9] olarak belirlenir.
Seviye farkı gözetmeksizin, bu kanunu ilk defa çiğneyen kişiye "yazılı uyarı" gönderilecektir. Eğer uyarı gönderilen kişi 3 gün içerisinde cevap vermezse, dava açılacaktır ve kişinin suçu "Hafif Dereceli Suç" [Kitap 6, Madde 5]kapsamında incelenecektir.
Divan, belediyelere sadece temel ürünler için tavan fiyat belirleme hakkı vermiştir (buğday, un, ekmek, mısır).
[3.3] Mal Depolamak Her türlü ticari maldan aynı gün içerisinde 5 adetten fazlasını pazaryerinden satın almak mal depolamaktır. Bu, "Hafif Dereceli Suç" [Kitap 6, Madde 5] kapsamına girmektedir ve cezası satılan malların bedelini karşılamak amacıyla bir "Bedel Cezası" [Kitap 6, Madde 5.7] ve "Yazılı Uyarı" [Kitap 6, Madde 5.9] olarak belirlenir.
Sadece atölyelerinde kullanmak amacıyla mal alan atölye sahipleri ve belediye veya divan tarafından görevlendirilmiş tüccarlar bu kuralın istisnalarıdır.
Madde 4. Hainlik
[4.1] Hainlik tanımı Hainlik; Divan'ın, Padişah'ın ve onun kurumlarının izni olmadan belediye binasına veya eyalet kalesine saldırı yapmaktır.
[4.2]Eğer belediye reisi uygunsuz bir şekilde hareket ediyorsa, kasabasının ve kasabalıların durumuna zarar veriyorsa, öldüyse veya uzun bir süre inzivada kaldıysa (kasabalıların fikrine göre) Divan kasabaya saldırı izni verebilir. Belediye binasında meşru isyan çıkarma ve belediye reisini devirme talebi Divan'a iletilir. Divan 2 veya 3 gün içerisinde cevap verecektir; eğer cevap vermezse, isyan otomatik olarak iptal edilir.
[4.3]Eğer bir kişinin gayri meşru bir isyana katıldığı ispatlanırsa, bu "Orta Dereceli Suç" [Kitap 6, Madde 5] kapsamına girer ve cezası "Ağır Para Cezası" [Kitap 6, Madde 5.5] ve "Hapis Cezası" [Kitap 6, Madde 5.4] olarak belirlenir.
Madde 5. İhanet
[5.1] Resmi görevi suiistimal etmek
Trakya Eyaleti'nde atanmış veya seçilmiş bir resmi görevli (divan üyesi, belediye reisi) aşağıdaki durumlarda resmi görevi suiistimal etmekten cezalandırılır:
[1] Bir kamu görevini, kanunları çiğnemek veya çiğnenmesine yardımcı olmak amacıyla görmek veya kullanmak, [2] Bir kamu görevinin gücünü, bu veya başka bir eyalette yargılanmaya karşı savunma aracı olarak görmek veya kullanmak, [3] Trakya Eyaleti'nin genelinin veya bir kasabasının dezavantajına göre hareket etmek, [4] Trakya Eyaleti Kanunları Kitap 3'de belirtilen belirtilen makam ile ilgili görevlerin kanunsuz bir şekilde genişletilmesi, [5] Trakya Eyaleti Kanunları' da suç olarak belirtilen etkinliklere karışmak, [6] Resmi bir makamı başka bir kişiye, gruba veya teşkilata zarar vermek amacıyla ele geçirmek veya kullanmak, [7] Resmi bir makamın gücünü, kişisel çıkarları veya arkadaşlarını, ailesinin veya teşkilatının çıkarları doğrultusunda kullanmak, [8] Makamın gerekliliklerini yerine getirmemek. Bunu yapan görevliden en kısa zamanda görevinden istifa etmesi talep edilir.
[5.2] Cezalandırma Divan bu kuralın ihlalinin "Orta Dereceli Suç" [Kitap 6, Madde 5] veya "Ağır Dereceli Suç" [Kitap 6, Madde 5] kapsamından hangisine girmesi gerektiğini belirlemek için oylama yapar.
Eğer kişi suçlu bulunursa, kadı divanın belirlediği suç derecesine göre uygun cezayı verir.
Madde 6. Cincilik Eğer bir kişinin birden çok hesap kullandığı anlaşılırsa cincilik suçundan yargılanır. Cincilik "Ağır Dereceli Suç" kapsamına girmektedir. Suçu ispatlanan kişinin ana hesabı dışındaki diğer tüm hesapları silinir. Ana hesap ise "Ağır Para Cezası" [Kitap 6, Madde 5.5] ve "Ağır Hapis Cezasına" [Kitap 6, Madde 5.3] çarptırılır. |
|
|
|
|
Valandil
|
Konu: Geri: Eyalet Yasaları - 23.06.1456 İtibariyle Yürürlüktedir !! Ptsi Haz. 23, 2008 1:31 am |
|
|
Quote: | [KİTAP 8] Belediye Reisliği - Yönetim Sorumluluklar Ve Suiistimal Durumları
Madde 1 : Belediye Reisi
Belediye reisi kasaba eşrafı tarafından seçimler sonucunda 1 aylık süreyle kasabanın idaresi için seçilir.
Madde 2 : Yönetim
[2.1] Belediye Reisi halkın refah ve mutluluğunu arttırmak için elinden geleni yapmakla yükümlüdür.
[2.2] Belediye Reisinin kasabasını geliştirmek için hangi yolu izleyeceği kendi inisiyatifindedir.
[2.3] Bir Belediye Reisi ; Makamındaki bütün seçenekleri gerekli gördüğünde kullanabilme hakkına sahiptir. Görev suiistimali olmadığı sürece bu yüzden suçlanamaz ve yargılanamazlar.
[2.4] Bir Belediye Reisi ; kasaba hazinesini kullanarak herhangi bir vatandaşına kredi verebilir. Ancak her reis verdiği krediden sorumludur.
Madde 3 : Sorumluluklar
Bir Belediye reisi seçildiği günden görevdeki son gününe kadar eyalet divanına karşı bazı sorumluluklar taşımaktadır.
[3.1] Belediye Raporu
a) Kasaba Envanteri b) Kasaba Hazinesi c) Alış Ve Satış Emirleri d) Belediye Meyhanesi Envanteri e) Bekleyen ödenekler
Belirtilen maddelerdeki bilgiler resim formatında belediye reisleri forumunda yayınlanacaktır.
[3.2] Kişi belediye reisi seçildiği gün ;
• Madde [3.1]'de istenilenleri Belediye Reisleri Forumunda yayınlamak zorundadır.
[3.3] Mevcut Belediye Reisleri 1 aylık görev süresinin son gününde madde [3.1]de istenilenleri Belediye Reisleri Forumunda yayınlamak zorundadır.
[3.4] Görevinden istifa edecek olan belediye reisleri, istifa edecekleri gün Madde [3.1]de istenilenleri Belediye Reisleri Forumunda yayınlamak zorundadır.
[3.5] Belediye Reisleri her ayın 7. ve 21. günlerinde Madde [3.1]de istenilenleri Belediye Reisleri Forumunda yayınlamak zorundadır.
Madde 4 : İmparatorluk Toprakları İçin Çalışmak
Bir belediye reisi yönettiği kasabayı divan yönetimine yada diğer kasabalara karşı izole edemez.
[4.1] Eyaletin hayvan yetiştirebilmesi için kasabasının durumuna göre aksatmadan belirli aralıklarla mısır yada buğday yollamak.
[4.2] Bütün imparatorluk topraklarındaki her kasabanın refahı için ;
a) Kasabasının özel üretimi olan meyve - balık yada odun materyallerini, diğer kasaba reisleriyle takas için anlaşarak değiş tokuş yapmak.
b) Kasabasının özel üretimi olan meyve - balık yada odun materyallerini belirli aralıklarla divana yollamak.
Madde 5 : Suiistimal Durumları
a) Belediye Hazinesinden zimmetine para geçirmek aktarmak.
b) Belediye Envanterinden eyalet kanunlarına aykırı ve Divan ile Belediyeler arasındaki fiyat tablosundan daha ucuza zimmetine mal geçirmek.
c) Bilgilendirme mesajı yada toplu mesaj yetkilerini tek bir parti propagandası için kullanmak. Lâkin Reis halkın seçimlere ilgisini arttırabilmek için seçime giren bütün partilerin duyurularının olduğu linkleri yayınlayabilir.
d) Halka verdiği kredilerle usulsüzlük yapmak. Verdiği kredilerdeki kişilerin güvenilirliğinden şüphe duyulması yada bir çok kredi sahibinin oyundan silinmesi gibi durumlarda, yollanan kredinin toplamı reisin şahsından temin edilecektir ve divanın kararına göre belirtilen maddeler doğrultusunda yargılanacaktır.
e) Belediye raporlarının sürekli ve nedensiz yere yayınlanmaması. (İşlerin yoğunluğu dolayısıyla sadece bir iki gün sarkma olabilir)
f) Belediye raporları denetlendiğinde eğer raporlarla şüphe uyandıracak ;
• Aşırı nakit akışı • Hazinenin nedensiz yere çok fazla azalması • Envanterdeki malların azalması ve onların ederinin hazineye eklenmemiş olması
Gibi durumlar göze çarpıyorsa, divandan oy çokluğuyla çıkacak karara göre belediye reisi yargılanabilir. [En az 7 kabul oyu]
[5.1] Bir belediye reisi görevini suiistimal etmesi durumunda ;
[Kitap 6] Adalet ve Ceza bölümünün ;
[5.3] Ağır Hapis Cezası [Yüz Kızartıcı suç]
[5.4] Hapis Cezası [Ağır ve Orta Dereceli Suçlar]
[5.5] Ağır Para Cezası [Ağır Dereceli Suç]
[5.6] Hafif Para Cezası [Orta Dereceli Suç]
Maddeleri uyarınca yargılanacaktır. Hangi maddeye göre yargılanacağı, divandan oy çokluğuyla çıkacak karara göre belirlenecektir. [En az 7 kabul oyu]
|
|
|
|
|
|
Eyalet Yasaları - 23.06.1456 İtibariyle Yürürlüktedir !! |
|
|
1 sayfadaki 1 sayfası |
|
|
Bu forumun müsaadesi var: |
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
|
|
|
|
| |