|
|
OSMANLI DİRENİŞ KUVETLERİNE CAGRI - VATANÎ GÖREV! |
|
|
Yazar |
Mesaj |
Barbarov
|
Konu: Geri: OSMANLI DİRENİŞ KUVETLERİNE CAGRI - VATANÎ GÖREV! Salı Ocak 20, 2009 11:22 pm |
|
|
ezik alımı varmı eğer ihtiyac olursa akhisardan cumartesi günü alımlara girebilrim.
20 kp var kılıç ve kalkan ayarlıyıcam ? |
|
|
|
ihtiyar96
|
Konu: Geri: OSMANLI DİRENİŞ KUVETLERİNE CAGRI - VATANÎ GÖREV! Salı Ocak 20, 2009 11:26 pm |
|
|
SAVAŞ
I. Silahlı gruplar
Silahlı gruplar, gruptur. Silahlı gruplar bir lider tarafından yönetilir. Geleneksel grupların aksine, silahlı grup üyelerinin 2 seçeneği vardır; Ya lidere uyarlar, ya da lidere uymaz kendi liderlerinin sorumluluğunu alırlar. İki tür silahlı grup vardır; silahlı kalabalık(armed corps) ve maiyetler(battalions) .
Silahlı kalabalık max 5 kişiden oluşur.
Silahlı maiyet max. 8 kişiden oluşur. Soylular(ayanlar) tarafından yönetilir. Diğerleri ayan olmak durumunda değildir.
Silahlı maiyet kasaba(county) içinden olan kazasker(captain) tarafından oluşturulabilir.
Silahlı gruplar aşağıdaki misyonlarla görevlendirilebilir.
- Şehri korumak.
Diğer taraftan, bu gruplar eşkıyalık yapamazlar.
Silahlı grup lideri aksiyona ve grubun üstüne aldığı görevi değiştirmeye karar verir. Grubun üyesi lidere uymayı ya da uymamayı seçebilir. Aşağıdaki durumlarda bir dahaki gün grubun dışında kalırlar:
-Liderin kararına uymaz ve grup hareket ederse,
-Liderin kararına uymaz ve grup bir çatışmaya girerlerse,
Sonuç olarak, bir kişi liderini takip etmez, fakat grup hareket etmez ya da çatışmaya girmezse grubun dışında kalmaz.
II. Kanun ve Düzeni Koruma
Başçavuş/komiser (sergeant) ve yeniçeri ağasının(the constable) rolleri tekrar gözden geçirilmiştir. Ticaret nazırının görevi az da olsa değiştirilmiştir. Şehrin asesleri operasyonu da tekrar gözden geçirilmiştir. Başçavuş, yeniçeri ağası ile birlikte ödenekleri ayırır ve orduların lojistiğini ayarlar. İlçenin marketinde sadece silah (ki sopa ‘stick’ dahil tüm silahlar) alıp, satabilir. Silah ve/ya para ile yetkiyi dağıtır. İlçenin tüm silah envanteri üzerinde yetkisi vardır. Ticaret nazırı, markette silah alıp satabilir.(‘By destination’ silahları hariç) Ama bu ne emir ne de envanter için değildir.
Başçavuşun verdiği bütçe ile yeniçeri ağası(the constable), asesbaşı(marshal) grupları oluşturur ve organize eder.Bu, gruplar oluşturma ve gizlice insanlara teklif götürme ile başlar.Daha sonra işe alınma umumi şekle gelir. Bunlar eyalet(province) tarafından kontrol edilen köylerdedirler. Asesbaşlarının ve onların şeflerinin maaşları belli parametrelere bağlıdır. Gün geçmesiyle otomatik olarak tecrübelenirler.
Gruplar, oluşturulmuş silahlı grupların lideri kendi lideridir.(chief) Geleneksel Silahlı Gruplarla aralarındaki fark, lider değil sadece yeniçeri ağası(constable), yeni adam alabilir. Buna ek olarak, bağlı kişiler ‘lideri takip etme’ olarak adledilir. Diğer gruplardaki gibi, asesbaşı grubu(marshals) noktadan noktaya haraket eder ve vilayetin sınırlarını geçebilirler.
Bölge içinde oldukları müddetçe, lokasyon ve aksiyonları yeniçeri ağası(the constable),tarafından kontrol edilir.
Asesler, belediye tarafından oluşturulan silahlı gruplardır. Lideri takip eder, şehri korurlar. Ücretleri otomatik olarak ödenir.
III. Silahlar
Demirci, yeni objeler oluşturabilir.
- Kılıç ağzı (dövülmemiş => kılıç ağzı,aynı balta ağzında olduğu gibi)
- Bilenmemiş kılıçlar( kılıç ağzı+ham demir=bilenmemiş kılıç)
- Kılıçlar(bilenmemiş kılıç =>kılıç)
Kişi silah kullanabilir(sopa/ kılıç, şimdilik) ya da kalkan, üstüne giydiğinde.
Bu silahlar kırılabilir, ama giysiler bozulmaz.
Terziler deri kalkanlar yapabilir.(bir kalkan için 3 deri )
Şu anda silahlar ordular arası çatışma bünyesinde aktive edilmemiştir.
IV. Orduların Yapısı
A. Genel
Ayan meclisinden Seviye 3 (Level 3) bir ayan, müfrezeyi yöneten bir ordu oluşturabilir ve anında lideri haline gelir. Ordu; 7 silahlı gruptan, bu grupları oluşturan ve artık orduya ait insanlardan oluşur. Ordu altında toplanan silahlı gruplar artık ‘müfreze’(section) olarak adlandırılır. Bu silahlı grupların liderleride birlik başı (section head) olur. Eğer müfreze başı soyluysa, birlik max.8 kişiye kadar, değilse max 5 kişiden oluşur. Ordunun şefi(chief) genel hareketi belirler. Tüm kişiler, müfreze başları dahil, buna uyma yada uymama hakkına sahiptir. Uymayanlar için silahlı gruplardaki aynı kurallar geçerlidir. Bir orduda silahlı maiyet başında olmak üzere kazaasker(captain) bulundurabilir.(kendi ilçe sınırları içinde)
Bir ordu ancak günde 2 nokta/arşın hareket edebilir.
Bir şehri ya da kaleyi koruyan tüm silahlı gruplar, valinin koruması dahil, yapılan bir atak sonucu çıkan muharebe sırasında ordu olarak nitelendirilebilir. Bu ordu düzenli bir ordu değildir. Hareket kabiliyeti yoktur. Yer değiştiremez ya da geri çekilemez.
B. Ordu oluşturma
Bir ordu oluşması için; Ayanlar meclisinden Seviye 3 (Level 3) bir ayan, yada silahlı maiyet başında Seviye 3 (Level 3) bir kazaasker, oluşturma sürecini geçmelidir. Ordunun bir Eyalet puanı (State point) ölçüsü vardır ki bu çok önemlidir; -Şef (chief), aynı nokta üzerinde level 3’e ait 1 yada daha fazla oyuncu seçmeli(kendisi dahil),
-Ordu ve Eyaletin şekli/yolu, belli bir para ve belli bir Eyalet puanı(SP) vaadetmeli,
-Orduyu oluşturacak silahlı güçler olmalı. Bu bir ordu oluşturmanın genel hatlarını ifade eder.
-Ordu 60SP ye ulaştıkdan 2 gün sonra, ordunun şefi listeden bir bayrak/sancak(banner) seçebilir. Böylece ordunun SP’leri silinir. -Bayrak seçildikten sonra, ordu tam olarak oluşturulmuş olur. Ordunun varlığı, (konumu/lokasyonu değil) tüm ordu şefleri ve yüzbaşılar tarafından bilinir. Böylece ordu şefi, eyaletin ve ordunun oyuncularına orduya adam toplamak için reklam yapabilir ki SP ler ile akçeleri değiştirebilsin.Ayrıca, herhangi bir kişi orduya mal yada akçe olarak hediye verebilir. Etkili bir şekilde ordu oluştuktan sonra, aynı nokta’da olan silahlı gruplar orduya katılma talebinde bulunabilir.Ordunun şefi ya kabul yada reddeder. Bir silahlı grubu orduya almak belli bir SP gerektirir. Ordu 7 birlikle sınırlıdır. Şehri koruyan silahlı gruplar(şehrin asesleri dahil) ordu oluşturacak kişiyi ortaya çıkarma adına kesin bir olasılık sahibidir.(savunan için 3 te 2 oranında). Bu bilgi savunma durumunda gözükecektir. |
|
|
|
okaytap
|
Konu: Geri: OSMANLI DİRENİŞ KUVETLERİNE CAGRI - VATANÎ GÖREV! Salı Ocak 20, 2009 11:27 pm |
|
|
benimkisi biraz garp olacak
şimdi arkadaşlar savaşa katılmak istiyorum ancak bunu pilanlayan kim sekronize bir şekildemi hareket edilecek yoksa herkes kafasına göre ordu kurup mu ilerliyor bunların cevabını gerçekten merak ediyoum
kısacana uzun süredir oyundan kopuk haldeyim 20 gün içerisinde tekrar uzun süreli bir inziva içerisine girmek zorundayım eyer 20 gün içersinde bir saldırı olacaksa benim kolumdan çekin götürün savaş meydanına. ne ben sizi yarı yolda bırakayım nede siz beni acak bu sure zarfından sonra ansızın inzivaya gireilirim bunuda açıkcan söylemeliyim sonradan okay yarı yolda koydu demeyin çünki gerçek hayatta işlerim gerçekten yoğun.
kılıç kalkan kuvvetim yerinde oldukça işinize yarayacağıma inanıyorum ancak hızlı olursak. |
|
|
|
levozz
|
Konu: Geri: OSMANLI DİRENİŞ KUVETLERİNE CAGRI - VATANÎ GÖREV! Salı Ocak 20, 2009 11:29 pm |
|
|
ihtiyar paşamın yazdıklarına ek olarak buda yararlı olucaktır .
- demiş ki:
Bakın verilmiş bir formül tablosu var bunda 1. satır 2. sütun gibi ifadeler var. Bunu formüle edecek arkadaşıomız vardır sanırım.
Orduyu gerektiren münasebetler, ordu sadece bir grupla yada kişiyle savaşıyorsa da, ‘Münasebetler Tablosu’(TABLE OF ENGAGEMENTS) ile çözülür. Saldıran A Ordusunun Saldırı Çarpanları(yada Dövüş) ile Savunan D Ordusunun saldırı çarpanları karşılaştığında; Saldırı çarpanları, hesap değiştiricileri(account modifiers) ve savunma bonusları ile net saldırı çarpanları hesaplanır.Net Saldırı çarpan oranları 1:3, 2:5, 1:2, 2:3, 1:1, 3:2, 2:1, 5:2 or 3:1. Olarak yuvarlanmıştır.(savunan avantajlıdır) Savunma Bonusu ve Hesap Değiştiriciler -Sabit organize savunan taraftaki ordular, şehrin dışında konumlanmışlarsa, +50% savunma bonusu alır.(eğer kuşatma ile uğraşmıyorlarsa, kuşatmalar daha kodlanmadı) -Sabit organize savunan taraftaki ordular, şehrin içinde konumlanmışlarsa, +100% savunma bonusu alır. - Organize olmayan şehir dışındaki ordular, -50% ceza alır. -Buna ek olarak, şehirde ayaklanma varsa, saldıran ve savunan sayısı 40’ı geçemez.(ayaklanmaların kuşatma kısmı daha kodlanmadı) 6’lık bir zar atılır ve sonuçlar tablodaki gibidir.
C. Dövüş Tablosu
Çeşitli sonuçlar mümkündür; Ax% (« Saldırı x% » - örneğin: A50%):Saldıran bir kaç atış/ taaruz yapar, saldıran ordudaki asker sayısı (Saldırı çarpanları değil) x% ile çarpılır.(yukarı yuvarlanarak). Savunan aynen bu sayının 25% ile karşılık verir, ama kendi asker sayısının x% maximumu ile. Dx% (« Savunan x% »): Aynı, sadece saldırı ile savunan için. Echx% (« Değiştirme x% »): Zayıf olan ordu, toplam asker sayısının x% kadarı ile atış yapar. Diğer orduda, aynı anda aynı sayıyla karşılık verir. MA (« Katliam/Kırım, Saldırı yararına»):Saldıranın her askeri, savunanın her askerine atış/taaruz yapar.Karşılık yoktur. Savunan sadece bu sayının 10% u kadar karşılık verir, kendi askerlerinin sayısının max. %30’u MD: Aynı kural savunan için.
D. Atışlar(Blows)
Her atışta, kim saldırıp, kim savunacak kararı için çöp çekilir.6’lık zar atılır, sonuçlar aşağıdaki gibidir. 0: R 0% 1: Bl0 Bl0 10% 2: Bl1 Bl1 20% 3: Bl5 Bl5 40% 4: Bl10 Bl10 60% 5: Mr. M 80% 6 or +: Mr. M 100%
İlk sütun, (R, Bl0, Bl1, vs.) kararkterin son durumunu verir. M: Ölü-45 gün için dövüşemez. BL10: Ağır yaralı-10 gün ordu dışında. Bl5: Ciddi yaralı - 5 gün ordu dışında. Bl1: Hafif yaralı – 1 gün ordu dışında.. Bl0: Çizik – ertesi gün orada, oyuncu orduda kalır. R: Hiçbirşey
2. Sütun her silahın bozulma ihtimalini verir. Dahası, Eğer kötü kullanıldıysa(sahibi atış almasa bile)her defasında kırılır/bozulur, çatışma sonunda. Her dövüş, saldıran yada savunan, 6’lı zarın atılmasıyla karar verilir. Sonuç şu şekilde modifiye olur; Saldıranın silahı yoksa=-3 Saldıranın sopası varsa= -2 Saldıranın Sabah yıldızı (morning star, spiked mice henuz kodlanmadı) varsa=+1 Savunanın kalkanı varsa=-1 Saldıranın 100 den fazla eyalet puanı varsa=+1 Savunan n kadar atış almış ve düşmediyse=+n
E. Çatışma sonuçları ve Harekete Etkisi
Ordulardan hangisi çok büyük kayıpla yenilgiye uğrar ve yenilgi %40 yada daha fazla olursa, o ordu fethedilmiş ordudur. Fethedilmiş ordu geri çekilir.( şehri savunan slahlı gruplar, orduya asimile olanlar, yada düşük gruplar hariç) Kaybeden ordular yer değiştirme safhasında hareket edemez. Sadece kaybetmeyen ordular o andaki rauntta hareket edebilir, eğer düşmanları yenilirse. Tüm durumlarda-düşman orduların katliamı hariç (MA, MD)-kaybetmeyen dövüşte olup hareket eden ordular, yer değiştirme/çıkarılma safhası sonuna kadar hareket edemezler. [/quote] |
|
|
|
ihtiyar96
|
Konu: Geri: OSMANLI DİRENİŞ KUVETLERİNE CAGRI - VATANÎ GÖREV! Salı Ocak 20, 2009 11:29 pm |
|
|
V. Ordunun yönetimi
A.-B-C Roller, Adam Alma, Finans,
Ordunun kendi hazinesi vardır.Hazineden sorumlu kişi günlük ücreti seçer. Hergün, bu kişi butona basarak ödeme yapamayı ve yapmamayı seçebilir.
D. Eyalet Puanı
Orduda bulunan adam sayısı, hareketine göre belli eyalet puanı harcar.Borç satın alma başlar? Ordunun şefi adam alma işleriyle ilgilenir.
E. Yemek ve Lojistik.
Lojistikten sorumlu kişi, ordu adına markette alma ve satma yetkisine sahiptir.Aynı zamanda, başrahibin manastırda olduğu gibi, bunları askerlere aynı şekilde paylaştırma sorumluluğu ondadır.
F. Düşman ve Dostluk İlişkileri.
Ordunun dövüş şekli, karşısındaki ile ilişkinin şekline bağlıdır. Yani A’nın B’ye ‘düşmalık ilişkisi’ varsa, en kısa sürede savaşa başlarlar. Dostluk İlişkileri varsa B saldırmadan A, savaş başlatamaz.
Bu ilişki çeşidi baştan karar verilerek oluşur. A ordusunun B ile ilişkisinde 2 seçeneği vardır.Ya’’ A, B ile dosttur’’ ya da ‘’ A, B ile düşmadır.’’ Şeklinde seçim yapabilir.
Aynı anda şu şekilde seçim yapılmış olabilir; ’’ A ordusu B ile dosttur’’, ‘’ B ordusu A ile düşmadır.’’(Analitik topoloji jargonunda, B ordusu artık ‘aşağılık herif’olarak bilinir.Tabii bu işin esprisi ? )
Her ordu için, ilişkilerinde 4 elementle şekillenir.
- a priority relation: either « friend » or « enemy »
- a relation by defect: either « friend » or « enemy »
- a list of « friendly » entities
- a list of « enemy » entities
-Kıdem/öncelik ilişkisi-ya düşman ya dost olması
- hata/kusur İlişkisi- ya düşman ya dost olması
-Dost listesi ile- ya düşman ya dost olması
-Düşma listesi ile- ya düşman ya dost olması
Bunu şu şekilde açıklayabiliriz: İlişkinin durumuna karar vermek için öce, B ordusu(direk yada en direkt olarak) kıdem/öncelik ilişkisiyle açıklanmış listede varsa, bu göz önünde bulundurulur.Daha sonra diğer listelere(direk yada en direkt olarak) olmasına bakılır. En son hata/kusur ilişkisine bakılır.Bütün bunlar aradaki ilişkiyi tanımlamak için gereklidir.
Örnekler;
Ordu A şu parametrelere sahip;:
a.Kıdem/Öncelik ilişkisi: dost
b. Hata/kusur ilişkisi: düşman
c.Dost Listesi: Ordu B, Thingummy tarafından yönetilen
d.Düşman Listesi:Burgundy tarafından onayı olan tüm ordular.
B Ordusu bir Burgundy ordusu olmasına karşın, A ordusuna dost me düşma mıdır?? Cevap: dost ilişkisi vardır. B ordusu Dost listesindedir(b) ve kıdem/öncelik ilişkisi(a) dost olarak gözükmektedir.
Listelerde isimler , ‘Ordu X’, ya da ‘ Ülke C tarafından onaylanan Ordu’ hatta kararkterlerin ismi olarak gözükebilir.(Sadece grubun içindeyse yada onlarla seyahat ediyorsa soyadı alınır, orduya dahilse alınmaz.)
G. Geçici Durumlar
Eğer karakterlerden biri, ordunun gereklerini yerine getirmediğini ima ederse, ki büyük ihtimalle oluşturma sürecidir, orduya bu şartları sağlaması için 5 günlük müddet verilir.
Böylece, bir Şef-soylu olmayan ordu kazaasker-statüsünü kaybederse, ordusu 5 günün sonunda yerinden çıkartılır. |
|
|
|
ihtiyar96
|
Konu: Geri: OSMANLI DİRENİŞ KUVETLERİNE CAGRI - VATANÎ GÖREV! Salı Ocak 20, 2009 11:30 pm |
|
|
VI. Level 3 – Eyaletin yolu/şekli ‘Ordu’ özellikleri
Devlet yolunu(the way of state)ni seçmiş bir oyuncu,’Etnik bir yük olarak Ordu’yu (cultural luggage « Army ») seçebilir. Sadece ‘’ana askeri bilgi’’ ile başlar, ki buda ona ordu alanında 10 eyalet puanı kazandırır.
Not:’’Seviye 3- Eyalet şekli’’biridir ve aynı koşullar Seviye 4 ve diğer seviye 3 eyalet şekli oyuncular için geçerlidir.Örnek olarak; Belli bir eyalet puanı harcanmalıdır.Bu yolu seçmiş seviye 3’lerin aksine, sadece özellikle ordu alanında geliştirilen Eyalet Puanı kaydedilir.(Seviye 3 devlet yolu seçenler için, eyalet puanı-ordu hariç tüm eyalet puanları kaydedilir.)Diğer bilgi/ilim elde edilebilir
VII. Ordu ve eyaletler (province) arasındaki bağ
Ordular bir eyalete bağlı olmak zorunda değildir: kapasite ile ilişkisi olmayan oyuncular tarafından oluşturulabilirler. Bununla birlikte, ordular belediye yada eyaletin(sadece biri) onayını sorabilir, ele geçirebilirler. Bunun için yada düklük tarafından kontrol edilen noktada bulunan ordunun şefi istekte bulunmalıdır. Sadece yüzbaşı cevaplama kararına sahiptir.Onay, ordunun belli politik aksiyonlar yapmasına imkan verir.
Sadece soylu olmadan orduyu yönetme hakkına sahip olan eyalet kazaaskeridir.
Genel olarak, Eyalet tarafından onaylanan ordunun bir çavuş kontrolü altında ihtiyacı karşılanır. Bir hatırlatma; Ordu ve ilke/siyaset metodunun artikülasyonunu oyuncu ifade eder.Kişisel olarak, ben kont olsaydım, kazasker kontrolü yada izni olmadan ordu oluşturulmasını yasaklardım.
VIII. Bölgelerin politik yönetimi
A. Statüko/mevcut durum (Status quo) konsepti
‘Statüko’ kelimesi doğru kullanılmamış, yerine başlangıç denilmeliydi. Bu bir konsepttir.Kişi ki bir noktada ana statükosu politik değişiklikleri kontrol edebilmektir.Sadece ordu ve belediye/yönetim (town hall) ana statüko olabilir.
-şehir dışında, altında ordu bulunmayan nokta ‘statüko kontrolu dışında’ nokta olarak bilinir.
-Eğer bir şehrin silahlıları boş/boşalmış ise, o nokta için belediye statükonun mastırıdır.
-Şehirden ayrı bir noktada sadece ordu varsa, o noktada ordu statükonun mastırıdır.
Buraya kadar herşey iyi. Ordu yada belediye, yukarda belirtildiği gibi ki belirtilmemiştir,cephede bir gün, statüko mastırı noktasında, statükonun efendisi (mistress; kadın efendi) statüsünü kazanabilir.
Buna ek olarak, bazı olaylar statükoyu kaybetmeye sebep olabilir, ve yeni bir statüko mastırı karar verme statüsü ortaya çıkabilir.
-Yenilen ordu, yeniden işleme soksa dahi, statükosunu kaybeder.
-Bir ordunun sınırlarına girdiğini gören/ müsade eden Belediye, zorla yada karşılıklı anlaşma ile olsada, statükosunu kaybeder.
Bir ordu şehir dışındaki bir noktada statükosunu kaybettiğinde, artık, yenen ordu değil, bu noktadaki bağlantılarının çok olma faktörü olan ordu ana statüko haline gelir. Eğer kayıp şehirde ise, aynı şekilde kriterler, şehrin kapsama alanında olan ordular için geçerlidir.Bunlara uyan bir ordu yoksa, bahsedilen 3 kriter geçerlidir.
Not: Şehrin kapısında bulunan ordu,(kuşatan yada şehirde olmayan) o noktada asla ana statüko olamaz.
B. Statükoyu garantilemeyi mümkün kılan aksiyonlar
Bu aksiyonlar daha sonra zenginleştirilecektir.
Ana statüko ordusu sıralaln aksiyonları, limitli bir şekilde, üstlenebilir.
-Noktanın kontrolünü değiştirmek,
-Şehrin frank? Merkezini değiştirmek.
-Şehrin kontrolünü değiştirmek,
-Kasabanın belediye reisinin yerini değiştirmek,
-Seçimle ilgili usulü bloke etmek yada ortadan kaldırmak.
Bu aksiyonların her biri (sondaki hariç) için ordunun şefine ihtiyaç vardır.(ayrıca, ordunun başka bir şey üstlenmemiş olması gereklidir.) Yinede aksiyonların sonucu hemen görülebilir.Bu aksiyonlardan birini üstlenen ordu, savunma bonusu karı üzerinde hak iddia edemez ve şehir surlarının arkasından ayrılmış olarak addledilmez.
Belediye başkanının yapabileceği aksiyonlar henüz finalize edilmemiştir.Kar elde eder, ama katı şartlar altında, şehrinin kontrolünü değiştirmek ve şehrini bağımsız hale getirebilmesi ihtimali vardır.
C. Bağımsız şehir konsepti ve Noktaların kontrolünün değişmesi
Ordusu ana statüko sahibi, ve A İlçesi kontrolü altında, şehirde olmayan bir nokta, kontrolünün ordusu tarafından değiştirildiğini görebilir.Böylelikle kasaba B’nin kontrolü altına girebilir. Ama bunun için 2 şartın yerine gelmesi gereklidir.
-Ordu, İlçe B tarafından onaylanmalı,
-Noktanın kendisi gerçekten İlçe B’nin kontrolü altına girebiliyor olmalıdır, ki her nokta belli sayıyla sınırlandırılan vilayete bağlı olabilirler.Böylece Brest asla Burgandian olamaz, ve Macon Burgundy yada Dauphine tarafından kontrol edilebilir, fakat asla Artois yada Champagne tarafından değil.
Şehri olan bir nokta biraz farklı ele alınır: Şehir, tek ‘bağımsız şehir’ olabilir.Böylece bağımsız bir şehir başka bir eyalete bağlanabilir. Bununla birlikte Macon’u Dauphine bağlamak, 2 günü alır.
Bağımsız bir şehir hiç bir vilayete bağlı değildir.Böylelikle eyalete bağlı tesislere(medrese mahkeme kale gibi) izni olmaz.
D. Ordu tarafından yapabilirliği yakalamak
Köydeki, Ana Statüko ordusu valiyi işten çıkarabilir. Böylece Ordunun şefi, vali olabilir yada en çok güvendiği karizmatik teğmenine(lieutenant) bu görevi verebilir. Bu sayede seçimle ilgili usül otomatikman bloke olmuş olur.Ordu şefi tarafından, sürekli olarak bırakılabilir. Bu noktadaki ordu statüsünü kaybetmesi halinde bloke ortadan kalkar.(yenilmesi yada hareket etmesiyle)
E. Ayaklanmalar
Yeni ayaklanmalar bir tarafa, ayaklanan tüm kişiler(bu değişmedi) bir yerde veşehri koruyan tüm silahlı gruplar ve orduların bir yerde olduğunu işaret ediyor. Buna ek olarak, şehirdeki ana statüko ordusu, ayaklanmanın kararı/rezülüsyonu esnasında,otomatik olarak şehri savunan olarak algılanır.
Ayaklanmalayla alakalı çatışma, diğer bağlantılardan önce çözülmelidir.
IX. Ordu gerektiren münasebetler(engagements)
A. Tespit, Koalisyonlar, Çatışma Faktörleri, Saldırı ve savunma Konsepti
Tespit sistemi, gruplar için geçerli olanla aynıdır. N askerleri olan ordu, Tespit sistemi, N üyelerinden oluşturulan grupla karşılaştırılabilir.
Ordu gerektiren münasebetler yer değiştirme aşamasının bir kısmını şekillendirir.Ö.;Tüm münasebetler nokta değiştirmeden önce çözümlenmelidir.
Bir ilke, münasebetlerin çözünürlülüğünde yetkindir. A ordusu, aynı B ordusu ile defalarca savaşamaz.
Eğer A ordusu B ordusunun varlığını keşfederse, ve A, B’nin düşmanıysa, Ave B çatışma durumundadır.
Tamam, buraya kadar iyi. Ama düşününce, bir sürü soru akla geliyor; Peki A, B, C aynı anda fark edilip, B, C aralarında dost, A’ya düşmansa? Bu durumda B, A’yı fark eder, C’yi etmezse? Ya A, B, C üçüde düşmansa?
En çok ordusu olan, Savunmada olan Ordugah/kamp hareket etmiyor. Varsayılan, az askeri olandır. Bu anlamda 2 ordu eşitse, gol atışıyla (zar atışıyla) karar verilir.
Her asker, ordusuna, silah ve gücüyle bağlantılı çeşitli dövüş çarpanları(combat factors) getirir:
1 Dövüş çarpanı= 0-49 güç için
2 Dövüş çarpanı=50-99 güç için
3 Dövüş çarpanı=100-150 güç için
4 Dövüş çarpanı=151-200 güç için
5 Dövüş çarpanı=201 ve üstü güç için
+3 DÇ kılıçlı(sword) askerler için
B. Operasyon
Orduyu gerektiren münasebetler, ordu sadece bir grupla yada kişiyle savaşıyorsa da, ‘Münasebetler Tablosu’(TABLE OF ENGAGEMENTS) ile çözülür.
Saldıran A Ordusunun Saldırı Çarpanları(yada Dövüş) ile Savunan D Ordusunun saldırı çarpanları karşılaştığında; Saldırı çarpanları, hesap değiştiricileri(account modifiers) ve savunma bonusları ile net saldırı çarpanları hesaplanır.Net Saldırı çarpan oranları 1:3, 2:5, 1:2, 2:3, 1:1, 3:2, 2:1, 5:2 or 3:1. Olarak yuvarlanmıştır.(savunan avantajlıdır)
Savunma Bonusu ve Hesap Değiştiriciler
-Sabit organize savunan taraftaki ordular, şehrin dışında konumlanmışlarsa, +50% savunma bonusu alır.(eğer kuşatma ile uğraşmıyorlarsa, kuşatmalar daha kodlanmadı)
-Sabit organize savunan taraftaki ordular, şehrin içinde konumlanmışlarsa, +100% savunma bonusu alır.
- Organize olmayan şehir dışındaki ordular, -50% ceza alır.
-Buna ek olarak, şehirde ayaklanma varsa, saldıran ve savunan sayısı 40’ı geçemez.(ayaklanmaların kuşatma kısmı daha kodlanmadı)
6’lık bir zar atılır ve sonuçlar tablodaki gibidir.
C. Dövüş Tablosu
Çeşitli sonuçlar mümkündür;
Ax% (« Saldırı x% » - örneğin: A50%):Saldıran bir kaç atış/ taaruz yapar, saldıran ordudaki asker sayısı (Saldırı çarpanları değil) x% ile çarpılır.(yukarı yuvarlanarak). Savunan aynen bu sayının 25% ile karşılık verir, ama kendi asker sayısının x% maximumu ile.
Dx% (« Savunan x% »): Aynı, sadece saldırı ile savunan için.
Echx% (« Değiştirme x% »): Zayıf olan ordu, toplam asker sayısının x% kadarı ile atış yapar. Diğer orduda, aynı anda aynı sayıyla karşılık verir.
MA (« Katliam/Kırım, Saldırı yararına»):Saldıranın her askeri, savunanın her askerine atış/taaruz yapar.Karşılık yoktur. Savunan sadece bu sayının 10% u kadar karşılık verir, kendi askerlerinin sayısının max. %30’u
MD: Aynı kural savunan için.
D. Atışlar(Blows)
Her atışta, kim saldırıp, kim savunacak kararı için çöp çekilir.6’lık zar atılır, sonuçlar aşağıdaki gibidir.
0: R 0%
1: Bl0 Bl0 10%
2: Bl1 Bl1 20%
3: Bl5 Bl5 40%
4: Bl10 Bl10 60%
5: Mr. M 80%
6 or +: Mr. M 100%
İlk sütun, (R, Bl0, Bl1, vs.) kararkterin son durumunu verir.
M: Ölü-45 gün için dövüşemez.
BL10: Ağır yaralı-10 gün ordu dışında.
Bl5: Ciddi yaralı - 5 gün ordu dışında.
Bl1: Hafif yaralı – 1 gün ordu dışında..
Bl0: Çizik – ertesi gün orada, oyuncu orduda kalır.
R: Hiçbirşey
2. Sütun her silahın bozulma ihtimalini verir. Dahası, Eğer kötü kullanıldıysa(sahibi atış almasa bile)her defasında kırılır/bozulur, çatışma sonunda.
Her dövüş, saldıran yada savunan, 6’lı zarın atılmasıyla karar verilir.
Sonuç şu şekilde modifiye olur;
Saldıranın silahı yoksa=-3
Saldıranın sopası varsa= -2
Saldıranın Sabah yıldızı (morning star, spiked mice henuz kodlanmadı) varsa=+1
Savunanın kalkanı varsa=-1
Saldıranın 100 den fazla eyalet puanı varsa=+1
Savunan n kadar atış almış ve düşmediyse=+n
E. Çatışma sonuçları ve Harekete Etkisi
Ordulardan hangisi çok büyük kayıpla yenilgiye uğrar ve yenilgi %40 yada daha fazla olursa, o ordu fethedilmiş ordudur.
Fethedilmiş ordu geri çekilir.( şehri savunan slahlı gruplar, orduya asimile olanlar, yada düşük gruplar hariç)
Kaybeden ordular yer değiştirme safhasında hareket edemez.
Sadece kaybetmeyen ordular o andaki rauntta hareket edebilir, eğer düşmanları yenilirse.
Tüm durumlarda-düşman orduların katliamı hariç (MA, MD)-kaybetmeyen dövüşte olup hareket eden ordular, yer değiştirme/çıkarılma safhası sonuna kadar hareket edemezler.
X. Orduların Orginize olmamaları ve Yer değiştirmeleri/Çıkarılma
Bir ordu, bir el sırasında(turn),(rauntta(round) değil) %50 işgücünü kaybederse(münasebetleri yada firar sebebiyle) derhal organize olmayan kabul edilir.
Bir ordu, 2 el sırasında(turn),toplamda %50 işgücünü kaybederse(orduya alımlar artı, firar eksi) derhal organize olmayan kabul edilir.
Bir ordu, bir el sırasında(turn),%70 işgücünü kaybederse derhal yeri değiştirilir/çıkarılır.
Bir ordu, 2 el sırasında(turn),%70 işgücünü kaybederse derhal yeri değiştirilir/çıkarılır.
Bir ordu, bir el sırasında(turn%50 işgücünü arttırsa ve 20den fazla adamı varsa derhal organize olmayan kabul edilir.
Bir ordu, gerekli Eyalet puanını şekilde harcayamaz ve operasyonlarını yerine getiremezse derhal organize olmayan kabul edilir.
Organize olmayan ordular ceza alır.Hareket edemez. EP?’leri sıfırlanır.Var olması için gerekli eyalet puanı olmaz. Orduya alım yapamaz.
Tekrar organize olmak için eyalet puanı satın almalı ve onları harcamalıdır. Eğer bir ordu 4 el süresince organize olmadan devam ederse yer değiştirilir, çıkartılıır.
Yeri değiştirilen/çıkartılan ordu elenmiştir. Envanteri ve malları yok olur.
XI. Şehirlere özgü ayrıntılar
Şehirler( isim ayrıca köyleride içine alır) noktalardan farklı şekildedir.
İlk olarak, şehir noktasında bulunan bir ordu, şehir kapsamı yada dışında olabilir.Varsayılan, ordu şehrin dışındadır. Şehre girmek, yada şehri terk etmek için hareketi bir gün sürer.
Şehrin valisi, bir yada daha fazla ordunun şehre girme kararını vermede yetkilidir.
Aynı noktada olan düşman ordular, fakat biri içerde biri dışarda, farkedilmemiş ve böylece birbririyle savaşmazlar, tabii dışardaki içeri, içerdeki dışarı çıkmaya çalışmazsa.
Tüm şehirdeki yetkilileri koruyan silahlı gruplar( şehrin asesleri dahil) ordu gibidirler.Böylece dışardan bir ordu şehre girmeye çalışırsa, valinin yetkisine ihtiyaç olmadan, savaşmaya başlarlar.
Fakat şehri savunan silahlı grupların kendine has özellikleri vardır;
İlk olarak şehre girmeye çalışan her orduyu otomatikman fark ederler.Ayrıca yenilmiş kabul edilmeleri için kayıplarının %40 değil, %70 olması gereklidir.(ancak bu şekilde şehir ele geçer)
Asla geri çekilme durumları yoktur, yenilseler bile.
Bu savunan gruplar, her zaman organize kabul edilirler ve böylece şehri savunanlar olarak, tazminat (no-claim)? Bonusundan %100 kar ederler.
ceviri:nicewolf
6 ordu 336 adam 336 admı bulamadan kp ayrımı yapamayız.
önemli olan sayı ordu saldırdıgında, saldıran savunmanın iki katı olursa ordular yer degiştirir savunmadaki ordu yani savrulur |
|
|
|
ihtiyar96
|
Konu: Geri: OSMANLI DİRENİŞ KUVETLERİNE CAGRI - VATANÎ GÖREV! Salı Ocak 20, 2009 11:30 pm |
|
|
mesaj uzun oldugu icin 3 parcada yollaya bildim
En son ihtiyar96 tarafından Çarş. Ocak 21, 2009 12:05 am tarihinde değiştirildi, toplamda 1 kere değiştirildi |
|
|
|
Barbarov
|
Konu: Geri: OSMANLI DİRENİŞ KUVETLERİNE CAGRI - VATANÎ GÖREV! Salı Ocak 20, 2009 11:37 pm |
|
|
- Barbarov demiş ki:
- ezik alımı varmı eğer ihtiyac olursa akhisardan cumartesi günü alımlara girebilrim.
20 kp var kılıç ve kalkan ayarlıyıcam ? Soruma Cevap ALsam?_? |
|
|
|
nicomedia1
|
Konu: Geri: OSMANLI DİRENİŞ KUVETLERİNE CAGRI - VATANÎ GÖREV! Salı Ocak 20, 2009 11:41 pm |
|
|
[b]Valla barbar bendede 0 kp var ama yolda bir şekilde artıracagız gelirkene |
|
|
|
levozz
|
Konu: Geri: OSMANLI DİRENİŞ KUVETLERİNE CAGRI - VATANÎ GÖREV! Salı Ocak 20, 2009 11:42 pm |
|
|
barbarov istersen yolda kuvet kasmayı dene meyhanelerde et bulursan 10 günde 40 kp bile yaparsın . |
|
|
|
show_time
|
Konu: Geri: OSMANLI DİRENİŞ KUVETLERİNE CAGRI - VATANÎ GÖREV! Salı Ocak 20, 2009 11:43 pm |
|
|
- Barbarov demiş ki:
- Barbarov demiş ki:
- ezik alımı varmı eğer ihtiyac olursa akhisardan cumartesi günü alımlara girebilrim.
20 kp var kılıç ve kalkan ayarlıyıcam ? Soruma Cevap ALsam?_?
- İhtiyar96 demiş ki:
- 6 ordu 336 adam 336 admı bulamadan kp ayrımı yapamayız.
Cevap yeterli mi? |
|
|
|
ihtiyar96
|
Konu: Geri: OSMANLI DİRENİŞ KUVETLERİNE CAGRI - VATANÎ GÖREV! Çarş. Ocak 21, 2009 12:04 am |
|
|
- okaytap demiş ki:
- benimkisi biraz garp olacak
şimdi arkadaşlar savaşa katılmak istiyorum ancak bunu pilanlayan kim sekronize bir şekildemi hareket edilecek yoksa herkes kafasına göre ordu kurup mu ilerliyor bunların cevabını gerçekten merak ediyoum
kısacana uzun süredir oyundan kopuk haldeyim 20 gün içerisinde tekrar uzun süreli bir inziva içerisine girmek zorundayım eyer 20 gün içersinde bir saldırı olacaksa benim kolumdan çekin götürün savaş meydanına. ne ben sizi yarı yolda bırakayım nede siz beni acak bu sure zarfından sonra ansızın inzivaya gireilirim bunuda açıkcan söylemeliyim sonradan okay yarı yolda koydu demeyin çünki gerçek hayatta işlerim gerçekten yoğun.
kılıç kalkan kuvvetim yerinde oldukça işinize yarayacağıma inanıyorum ancak hızlı olursak. palanları sipahi ve akıncı pasaları ve diger forumda orduya katılan herkesin gözü önünde yazılır. |
|
|
|
ekremcengiz1
|
Konu: Geri: OSMANLI DİRENİŞ KUVETLERİNE CAGRI - VATANÎ GÖREV! Çarş. Ocak 21, 2009 12:13 am |
|
|
yarın şarköye hareket edeceim kılıç kalkan mevcuttur ayrıyeten 150 kuvvet wardır günde 4 kuvvet kasmaya dewam etmekle birlikte yakında 201 kp yapıp bırakmakır amacım. Şarköyde Herhangi Bir orduya Dahil olabilirim |
|
|
|
ahmetseker
|
Konu: Geri: OSMANLI DİRENİŞ KUVETLERİNE CAGRI - VATANÎ GÖREV! Çarş. Ocak 21, 2009 12:20 am |
|
|
yukarda gösterilen bilgilerin orjinaline yani ingilizcesine ulaşmam mümkün mü acaba, özellikle de içinde eksik olan tablolar var sanırım onları görmek lazım |
|
|
|
ihtiyar96
|
Konu: Geri: OSMANLI DİRENİŞ KUVETLERİNE CAGRI - VATANÎ GÖREV! Çarş. Ocak 21, 2009 12:38 am |
|
|
ingsini bilmiyorum ceviri yapan nicewolf mus. bendede türkcesi var sadece |
|
|
|
ahmetseker
|
Konu: Geri: OSMANLI DİRENİŞ KUVETLERİNE CAGRI - VATANÎ GÖREV! Çarş. Ocak 21, 2009 1:01 am |
|
|
ihtiyar ben dikkatle okudum lakin bir ordu yerine yarı sayısa iki ordu olması durumunda daha avantajlı olunacağına dair bir şey göremedim. bu konuda beni aydınlatır mısın? bu arada elimizdeki yazıya bakılarak ben savaşın nasıl sonuçlandığını anlayamıyorum bazı tablolar eksik ve çeviride anlaşılmayan yerler var...akıncıların forumunda veya başka bir yerde bunun orjinali yok mu? en azından tablolar bile çok önemli |
|
|
|
ihtiyar96
|
Konu: Geri: OSMANLI DİRENİŞ KUVETLERİNE CAGRI - VATANÎ GÖREV! Çarş. Ocak 21, 2009 1:20 am |
|
|
bak işte ahmetcim o benim yorumum sebini söylüm sana.
bunu savasan arkadaslarda bilir.
orduda her zaman grupların hepsi savasmaz bazi gruplar nedense bos gecer hadiseleri.
iki ordu oldugunda savasan sayısıyı artar. düşün zar olayına karakterinin bir kişile karsılasması ve zarda senin galip gelme ihtimalin nerde. daha fazla kişile karsılasıp galip gelme olasılıgı nerde.
En son ihtiyar96 tarafından Çarş. Ocak 21, 2009 1:56 am tarihinde değiştirildi, toplamda 2 kere değiştirildi |
|
|
|
levozz
|
Konu: Geri: OSMANLI DİRENİŞ KUVETLERİNE CAGRI - VATANÎ GÖREV! Çarş. Ocak 21, 2009 1:26 am |
|
|
- ihtiyar96 demiş ki:
bunu savasan arkadaslarda bilir.
burda dogru demişsiniz paşam savaşmadan tecrübe sahibi olamazsınız .bazıları sadece konuşur bazıları ise savaşır
bakın ben 12 savaş geçirdim .2.5 aydır cephedeyim .ve bazen çogu kez hamlelerimiz boş geçti .misal sadece bu hamlelerin toplamında toplam karşı tarafa verdigim zayiyat 4 ölü 2 agar yaralı diger hamleler boş geçiyor .o yüzden ordu hesaplamasında savaşta degilseniz ve ordu bonus oranını dogru hesaplamazsanız full dolu ordularla bile yenilirsiniz.o yüzden savaşın içinde olmadan ince hesaplamalarda zorlanırsınız .
örnek vericek olursak .3 bulgar ordusu şehrin dışında iken sayıca çok kalabalık olmadıkları halde tabi . savunmada oldukları ve prestij artı şehir savunan rolüne büründükleri için aldıkları bonus bütün orduya toplamda misal %100 diyelim aldıkları bonus .ama bu bonus hesabı sadece tek ordu üzerinden hesaplanıyor .yan idiger 3 ordu olarak hesalarsak %300 bonus almış oldular ve diger konu zar meselesi ordu sayısındaki fazlalık savunmada kimin kalıcagına dair olan zar işine büyük etki yapıyor .şöyle düşünün zarlar 1 den 6 ya kadar ama 4 ü karşı tarafa çalışıyor .buda onlara avantaj saglıyor .saldıran onlar oldugu için hamle sırasıda onarlda oluyor ve buda showun ordusunun başına geldigi gibi toplu katliama dönüyor .yeterince açıklamışımdır umarım.
En son levozz tarafından Çarş. Ocak 21, 2009 1:32 am tarihinde değiştirildi, toplamda 1 kere değiştirildi |
|
|
|
mturkkan
|
Konu: Geri: OSMANLI DİRENİŞ KUVETLERİNE CAGRI - VATANÎ GÖREV! Çarş. Ocak 21, 2009 1:26 am |
|
|
arkadaşlar pek bugunlerde forumları takip edecek vakit bile bulamıyorum gunde en az 50 mesaj geliyor ordu alımları için birde msn konuşmalarım son bir haftada 50 kişi eklendi msn me bir cok kişiden maddi ve manevi haddinden fazla destek geliyor bunları şu anda burda acıklayamam kendi cebimden harcadıgım paralar haric jeton alıp temin ettigim kılıc kalkan lar etler haric bunları anlatmam ben bunları yaptım ama en sonun da dikkat cektim şu andaki durumdan cok mennunum niye derseniz bir eti 14 akçeden alabiliyorsam kılıcları 140 akçeden alabiliyorsam ekmegi 5 akçeden mısır ı 2 3 akçeden alabiliyorsam ve her gun orduya katılmak için onlarca mesaj alıyorsam bir şeyleri başarmışız demektir herkez durumun ciddiyetine vardı elimden geldigi kadar bi şeyler yapmaya calıştım ve geldigimiz noktayı gorunce inanın cok seviniyorum bir hafta en gec 10 gun içinde eminim 3 ordumuz full dolar emegi gecen yardımlarını ve desteklerini benden esirgemeyen herkeze cok tesekkurler en basta edremit belediye reisi hasoaga canakkale reisi masatlik ayvalık reisi epiphania ezine reisi mayda çan reisi azra ya cok tesekkur ederim burdan |
|
|
|
asmen
|
Konu: Geri: OSMANLI DİRENİŞ KUVETLERİNE CAGRI - VATANÎ GÖREV! Çarş. Ocak 21, 2009 1:43 am |
|
|
Ahmetseker yazinin orginal almancasi var bende size yazinin ortasinda eksik olan orginal tabloyu burda koyacam yardimci olur sanirim.
|
|
|
|
ihtiyar96
|
Konu: Geri: OSMANLI DİRENİŞ KUVETLERİNE CAGRI - VATANÎ GÖREV! Çarş. Ocak 21, 2009 1:54 am |
|
|
konumuza dönelim bu kısmı cagrı icin actık, amac
1-yola cıkmak isteyip nasıl gelecegini bilmeyenler icin acılmsıtır.
2- orduların nasıl haraket edeceklerini nerde adam alacaklarını bilgisi icindir.
3- silah ve erzak yardımı yapmak isteyenlerin haraket eden arkadaslara kasabalarından gecerken yardımcı olması icindir. |
|
|
|
badsector
|
Konu: Geri: OSMANLI DİRENİŞ KUVETLERİNE CAGRI - VATANÎ GÖREV! Çarş. Ocak 21, 2009 3:11 am |
|
|
2 Dövüş çarpanı=50-99 güç için kp ha 50 olmuş ha 99 arada değişen bir şey olmadığına göre, muhtelif 50 kp ler ve 50 ye yakın olanları bir araya getirmek ve hızlıca bu işi organize etmek en kestirme çözüm olacak kanısındayım.. 50 ye yakınlarda yolda yada orduya katılmak için geldikleri merkezde gerekli desteği alarak, savaşa hazır olacaklardır... gönül isterki hepsi 101 olsun ama önümüzdeki tablo belli..
yeni bir tartışmaya yol açacaksa unutalım gitsin ama ben derim ki; bu organizasyonalrda en çok emeği geçen kişiyi yani ihtiyar paşayı hernekadar resmi yetki olmasada bu işin en tepe ismi (bir nevi ordular komutanı) olarak kalmasını öneriyorum, hani hep soruluyorya organizasyonu kim yazıyor yetkili kim? diye. bu şekilde çok başlılık ortadan kalkacak ve bir nevi sonradan atacağımız adımalrın provası niteliğinde olacaktır(askeri anlamdaki yenilikler konusunda ve özellikle organize ordular olmanın ilk aşamasında )
buna diğer ordu kuran arkadaşlarında tepkili olacağını ben sanmıyorum neden? zaten kararlar alınırken hep birlikte oturulup tartışılıyor, burdaki gayem tüm bilgiler bir kişide biriksin, nerden hangi guruplar geliyor nereye yönlendiriliyor vs. zaten kendiside gerekli yardımcı kadrolarını kuracaktır, neden ihtiyar sorusuna cevap da zaten basit: çünki harcadığı emekler ortada bu işe, çünki sevilen sayılan biri, çünki kimseyle kavga dövüş, hırlaşma vs si olamayn bir oyuncu, e daa n'olsun.. |
|
|
|
ekremcengiz1
|
Konu: Geri: OSMANLI DİRENİŞ KUVETLERİNE CAGRI - VATANÎ GÖREV! Çarş. Ocak 21, 2009 10:06 am |
|
|
orduları nasıl toplucas peki 50 kpliler bir ordu 150 ve üstü dier falan mı olcak? |
|
|
|
kutuk
|
Konu: Geri: OSMANLI DİRENİŞ KUVETLERİNE CAGRI - VATANÎ GÖREV! Çarş. Ocak 21, 2009 10:36 am |
|
|
tahminime gore ne kadar ordumuz varsa hep beraber hareket etmek zorunda.Parca parca olmaz tek yumruk gibi vurdugumuz yeri cokertmek. |
|
|
|
okaytap
|
Konu: Geri: OSMANLI DİRENİŞ KUVETLERİNE CAGRI - VATANÎ GÖREV! Çarş. Ocak 21, 2009 10:39 am |
|
|
simdi ordular nerede toplanıyor ben bu gün yola çıkacam ezineden. |
|
|
|
|
OSMANLI DİRENİŞ KUVETLERİNE CAGRI - VATANÎ GÖREV! |
|
|
2 sayfadaki 5 sayfası |
Sayfaya git : 1, 2, 3, 4, 5 |
|
|
Bu forumun müsaadesi var: |
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
|
|
|
|
| |